Rata dobânzii pentru creditele noi atrase în lei moldovenești a înregistrat o creștere importantă de 108 p.p. de bază în luna octombrie a anului curent, față de situația din luna precedentă. În cazul creditelor acordate în valută străină creșterea ratei dobânzii este de 4 p.p. de bază. Cele mai afectate de această evoluție sunt persoanele fizice care pentru luna octombrie au atras credite la o rată a dobânzii cu 217 p.p. de bază mai mare, pe când pentru persoanele juridice creditele au fost oferite la o rată a dobânzii cu 3 p.p. de bază mai mică decât în luna septembrie a anului curent. Cel mai mult a crescut rata dobânzii pentru creditele de consum oferite de sistemul bancar național, care s-a majorat substanțial de la 4,38% în luna septembrie a anului, la 7,85%. Chiar și așa, pentru această categorie de credite rata dobânzii practicate este mai mică decât media pentru sectorul bancar, care a fost pentru luna de referință de 7,92%. Situația dată este o consecință a specificului sistemului bancar național axat pe creditarea consumului.
Rata dobânzii pentru creditele oferite persoanelor juridice sau persoanelor fizice care practică anumite activități, în cazul Republicii Moldova, înregistrează mărimi peste media ratei dobânzii pentru creditele oferite pentru alte destinații. Pentru luna octombrie a anului curent rata dobânzii totale pe termene pentru creditele oferite în lei persoanelor juridice a fost cu 24 p.p. de bază mai mare decât media acestui indicator pe tot sistemul bancar (nivel minim pentru anul curent), pe când în cazul creditelor oferite persoanelor fizice care practică anumite activități rata medie a dobânzii a fost cu 185 p.p. de bază mai mare.
Evoluțiile descrise ale ratei dobânzii pentru creditele noi acordate pot fi asociate politicii monetare promovate de BNM urmare a adoptării unor decizii de majorare rapidă a ratei de bază în lunile iulie, septembrie și octombrie a anului curent. Efectul acestor decizii conform datelor cunoscute în prezent și așa cum arată evoluția informațiilor aferente creditelor oferite de sistemul bancar național, este totuși unul benefic, deoarece duce la curbarea consumului populației în vederea temperării ritmurilor de creștere a inflației, dar, în același timp, nu produce pe moment un efect descurajator pentru agenții economici, care, de altfel, au atras un volum lunar al creditelor pentru anul curent la un nivel maxim în luna octombrie a anului.
Similar ratei dobânzii pentru creditele noi atrase, luna octombrie a adus și o creștere a ratei medii a dobânzilor aferente soldurilor creditelor atrase în perioada anterioară. Acest indicator s-a majorat cu 5 p.p. de bază, în special ca urmare a creșterii cu 33 p.p. de bază a ratei aferente creditelor acordate persoanelor fizice care practică activități și a majorării cu 9 p.p. de bază a ratei dobânzii aferente creditelor acordate persoanelor juridice.
O creștere importantă se atestă și în partea ce ține de ratele efective ale dobânzilor pentru mijloacele atrase de Ministerul Finanțelor. Bonurile de trezorerie de 91 de zile au înregistrat o creștere a ratei efective a dobânzii, implicit a costurilor de îndatorare, cu 191 p.p. de bază, în luna octombrie a anului curent, față de luna septembrie, și cu 234 p.p. de bază față de luna august a anului.
Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.