Registrul Negativ INFODEBIT activează în Republica Moldova deja de un an şi a evoluat de la 50 mii la 120 mii debite active procesate lunar în baza sa de date (60% persoane fizice şi 40% persoane juridice).
Populaţia activă a Republicii Moldova nu depăşeşte 1 milion de persoane astfel că 60 mii de debite introduse în Registrul INFODEBIT reprezintă 6% din totalul acestora şi aprox. 50% din numărul real al tuturor datoriilor restante din sectorul bancar şi nebancar.
Introducerea datoriilor în Registrul INFODEBIT vă poate ajuta să acceleraţi recuperarea acestora fără companii de colectare şi procese de judecată. Doar în 3 luni de la momentul introducerii statistica a demonstrat achitări de peste 25%, iar într-un an de 50%.
Datele despre datorii introduse în Registrul INFODEBIT asigură luarea deciziilor corecte privind unii parteneri de afaceri, solicitanţi de credite, servicii şi alte bunuri - vizualizînd situaţia acestora la capitolul restanţe active.
În INFODEBIT sunt incluse doar datoriile problematice, astfel încît termenul minim este de 30 zile, timp în care creditorul încearca cu forţe proprii să recupereze datoriile.
INFODEBIT reabilitează debitorii care îşi onorează obligaţiunea financiară la prima notificare, excluzînd datele acestora din vizorul agenţilor economici care efectuează verificări în Registrul Negativ.
Sistemul INFODEBIT a înregistrat în septembrie curent peste 30 mii de verificări unice, în urma cărora au fost luate decizii mult mai obiective asupra unor potenţiale relaţii contractuale.
INFODEBIT realizează mica sa integrare europeană în materia verificării credibilităţii partenerului de afaceri şi recuperării datoriilor contrar practicii anilor 90, care încă se mai utilizează de către unele companii în Republica Moldova.
Cetăţenii RM pun preţ din ce în ce mai mult pe imaginea proprie în calitate de persoane fizice şi avînd în gestiune entităţi legale, fapt care facilitează aplicarea sistemului INFODEBIT - disciplinînd partenerii în relaţiile sale contractuale.