Indicii CHIBOR, în creștere rapidă la începutul săptămânii curente

Indicii CHIBOR, care reprezintă rata de referinţă calculată în baza cotaţiilor băncilor comerciale pentru plasarea mijloacelor băneşti în lei moldoveneşti la alte bănci a înregistrat o creștere rapidă în prima zi a săptămânii curente. Față de ultimele cotații ale indicilor pentru ziua de șapte iunie curent, la 10 iunie curent indicii CHIBOR au înregistrat o creștere de la 24 la 52 puncte procentuale de bază.

Față de cotațiile precedente, indicele CHIBOR la 3 luni, utilizat la calcularea mărimii dobânzii la creditele de consum cu dobândă variabilă, a înregistrat o creștere cu 43 puncte procentuale de bază, iar indicele CHIBOR la 6 luni, utilizat la calcularea mărimii dobânzii la creditele ipotecare cu dobândă variabilă, a crescut cu 52 puncte procentuale de bază.

Cel mai înalt nivel al indicelui CHIBOR la 3 luni și al indicelui CHIBOR la 6 luni a fost înregistrat în anul curent în ziua de 19 februarie, valorile acestor indici fiind cu 37 și respectiv 49 puncte procentuale de bază mai mari față de valorile anunțate pentru ziua de 10 iunie curent.
Creșterile pentru ziua de 10 iunie curent a indicilor CHIBOR la 3 și 6 luni, față de cotațiile precedente, sunt cele mai mari pentru luna curentă, fiind de asemenea la cele mai mari valori de la începutul anului, excepție fiind ziua de 4 ianuarie 2019. Creșterea rapidă a indicilor menționați, dacă se va menține pentru perioada următoare, în contextul crizei politice în plină desfășurare în țară, este de natură să ducă la creșterea cheltuielilor populației pentru deservirea creditelor atrase în perioada anterioară, precum și la creșterea eventuală a ratei creditelor compromise din sectorul bancar.

La finele lunii aprilie curent portofoliul de credite de consum acordate de către băncile comerciale din țară s-a ridicat la 5,6 mld. Lei, în timp ce portofoliul creditelor acordate pentru procurarea/ construcţia imobilelor a fost în mărime de 4,7 mld. Lei. Ponderea creditelor compromise pe ramurile menționate fiind de 1,3%, respectiv 0,7% din total.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit Infodebit.