Întrebări frecvente

Cine suntem și cu ce ne ocupăm?

„Infodebit Credit Report” este un birou al istoriilor de credit - persoană juridică de drept privat constituită sub formă de societate cu răspundere limitată, înregistrată conform legislaţiei, care prestează servicii de formare, prelucrare şi păstrare a istoriilor de credit, de prezentare a rapoartelor de credit, precum şi servicii aferente.

Ce reprezintă istoria de credit? 

Istoria de credit reprezintă informația care caracterizează îndeplinirea de către o persoană fizică sau juridică (considerată subiect al istoriei de credit) a angajamentelor sale financiare asumate prin contract pentru orice marfă sau servicii, precum: credite, servicii comunale, de telecomunicații, utilități, produse cumpărate cu plata în rate sau cu plata amânată etc.

Cine poate fi subiect al istoriei de credit?

Subiect al istoriei de credit poate fi o persoană fizică, inclusiv întreprinzător individual sau o persoană juridică care solicită un credit sau este parte a contractului de credit, sau care cumpără servicii/produse cu plata ulterior livrării sau plata amânată,  precum și persoana care garantează executarea obligațiilor contractuale (fidejusorul, debitorul ipotecar/gajist, garantul ipotecar), în privinţa căreia se formează istoria de credit.

Care sunt sursele de formare a istoriilor de credit?

Sursa de formare a istoriei de credit este persoana juridică care prezintă biroului istoriilor de credit informaţii ce fac parte din istoria de credit, inclusiv bancă comercială, companie de asigurări (reasigurări) ce acordă împrumuturi conform legislației cu privire la asigurări, companie de leasing, asociaţie de economii şi împrumut, organizaţie de microfinanțare, precum și persoanele juridice prestatoare de servicii comunale și cele de telecomunicații etc.

Când sunt transmise informațiile Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”?

Sursele de formare a istoriilor de credit prezintă informaţii la Biroul istoriilor de credit „Infodebit Credit Report” după semnarea contractelor de credit sau a altor tipuri de contracte pentru procurarea unor bunuri sau servicii, dar nu mai târziu de 7 zile lucrătoare de la data executării acţiunii (survenirii evenimentului) la care se referă informaţia cuprinsă în istoria de credit sau din ziua cînd sursa de formare a istoriei de credit a aflat sau a trebuit să afle despre executarea unei asemenea acţiuni (survenirea unui asemenea eveniment).

Cât timp se păstrează istoria creditară în baza de date a Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”?

Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report” asigură păstrarea istoriilor de credit timp de 5 ani de la data ultimei modificări a informaţiei despre obligaţiile debitorului, conţinute în istoria de credit, cu excepţia informaţiei privind solicitarea creditului, care se păstrează în biroul istoriilor de credit timp de 15 zile calendaristice, în conformitate cu art. 8, pct. (1) al Legii nr. 122 din 28.05.2008.

Ce informații poate conține istoria de credit a unei persoane fizice?

- numele, prenumele, patronimicul, data naşterii, seria şi numărul actului de identitate, numărul de identificare personal (IDNP)

- domiciliul, adresa poștală, adresă electronică, telefoane de contact;

- informații despre creditele acordate | suma, grafic de plată, termen de achitare, informații despre respectarea graficului de rambursare, întârzieri, datorii, procese de judecată, executare etc;

- informații despre veniturile oficiale ale persoanei;

- informații despre modificări, verificări ale istoriei de credit;

- evaluarea individuală (ratingul) a subiectului istoriei de credit, calculată în baza unui agloritm propriu, creat și dezvoltat de „Infodebit” etc.

Care sunt drepturile subiectului istoriei de credit?

Subiectul istoriei de credit este în drept să primească de la fiecare birou al istoriilor de credit, unde se păstrează istoria de credit a subiectului respectiv, o dată pe an fără plată şi ori de câte ori doreşte - contra plată

Cum pot obține Raportul istoriei mele de credit?

Pentru a obține Raportul istoriei dumneavoastră de credit, gratuit sau contra plată, vă așteptăm, cu buletinul de identitate, la oficiul Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”, situat pe Calea Ieșilor nr. 10B, mun. Chișinău.

De asemenea, aveți posibilitatea de a comanda online Raportul istoriei dumneavoastră de credit, cu livrare prin scrisoare recomandată în timp de 2 - 3 zile la adresa dorită. Acest serviciu este contra cost. Pentru situații urgente, oferim livrare în 24 de ore prin serviciul de curierat rapid de la Poșta Moldovei.

Ce tip de informații nu pot fi incluse în istoria dumneavoastră de credit?

Biroul Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report” nu colectează și nu procesează informații cu privire la rasă, preferință religioasă, istoric medical, stil de viață personal, preferințe politice, prieteni, cazier judiciar sau orice alte informații care nu au legătură cu creditul și serviciile utilizate.

Pot fi șterse informații din istoria mea de credit?

Biroul Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report” nu este în drept să șteargă sau să modifice informația obținută de la sursele de formare a istoriilor de credit.

Cum procedez dacă am depistat greșeli în Raportul istoriei mele de credit?

În cazul în care subiectul istoriei de credit constată că Raportul conține erori sau există informații incomplete, acesta este în drept să depună o cerere privind modificarea şi/sau completarea istoriei de credit.

În decurs de 30 de zile de la data primirii cererii, Biroul Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report” va efectua verificarea suplimentară a informaţiilor ce se conţin în istoria de credit, solicitându-le de la sursa de formare a istoriei de credit. Pe durata efectuării unei asemenea verificări, în istoria de credit se face o menţiune despre acest fapt.

În cazul confirmării informaţiei, sursa de formare a istoriei de credit modifică istoria de credit în partea contestată şi o transmite biroului istoriilor de credit, iar în cazul neconfirmării, menţine istoria de credit fără modificări.

Pot solicita Raportul istoriei de credit pentru rudele mele sau prieteni?

Nu, Raportul istoriei de credit se prezintă doar titularului. 

Cum achit pentru serviciile Infodebit?

ONLINE
  • direct pe pagina infodebit.md, prin intermediul cardurilor bancare de tip VISA sau Mastercard
  • prin MPay - Serviciul guvernamental de păți electronice - click aici
  • prin RunPay - click aici
NUMERAR
  • prin terminalele BPay, MPay, PayMaster și QIWI
  • la oficiile Poșta Moldovei

Achitarea se va efectua în contul INFODEBIT cu indicarea obligatorie a IDNP-ului și numărului de telefon a solicitantului.