Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Rata de îndatorare a Guvernului pe piața internă crește în anul curent mai rapid decât capacitatea de deservire a acesteia

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Rata de îndatorare a Guvernului pe piața internă crește în anul curent mai rapid decât capacitatea de deservire a acesteia

Soldul datoriei de stat interne a atins valoarea de 48,8 mld. lei, la finele lunii mai curent. Față de situația de la începutul anului, soldul datoriei de stat s-a majorat cu 4,8 mld. lei. Cea mai importantă sursă de creditare pe piața internă pentru Guvern a fost reprezentată, în mod similar situației din anii precedenți, de valorile mobiliare de stat emise pe piața primară și achiziționate de către instituțiile financiare. Există o deosebire, totuși. Urmare schimbărilor inițiate la finele anului trecut, care au permis achiziționarea directă a valorilor mobiliare de stat de către persoanele fizice, Ministerul Finanțelor a reușit să atragă 360 mil. lei prin emisiunea de valori mobiliare de stat acestei categorii de creditori. Raportat la 2024, resursele create pe această cale au crescut de 1,6 ori, astfel, în primele 5 luni ale lui 2025 valorile mobiliare de stat, procurate de către persoanele fizice prin intermediul platformei electronice create în acest scop, au contribuit cu 7,4% la volumul mijloacelor atrase de către Guvern de pe piața internă. În soldul datoriei de stat interne cota mijloacelor atrase prin intermediul valorilor mobiliare de stat procurate direct de către persoane fizice s-a majorat la 1,2%, față de 0,5% cât a fost la începutul anului.

Pe lângă această situație, care descrie creșterea gradului de diversificare a resurselor de creditare disponibile pentru autoritățile centrale pe piața internă, fapt care va exercita un efect pozitiv asupra pieței financiare din țara noastră, un alt aspect atrage atenția, însă de această dată cu conotații negative. Deși cota cu care a crescut soldul datoriei de stat interne în perioada analizată din anul curent este mai mult decât dublă față de valorile acestui indicator atestate în 2023-2024, în termeni relativi datoria de stat internă majorându-se pe durata primelor 5 luni ale anului cu 10%, au existat ani în care rata de creștere a datoriei de stat interne a fost și mai mare. Astfel, în luna mai a anului 2021 atunci când în luna mai a anului respectiv datoria de stat internă s-a majorat chiar cu 15%. Ce deosebește acest an față de 2021, dar și de ultimii 7 ani acoperiți de această analiză, este faptul că rata cu care crește datoria de stat internă în anul curent este mai mare decât rata de creștere a încasărilor din taxe și impozite. Constatăm că la o rată de creștere a soldului datoriei de stat interne de 15% în 2021, încasările din impozite și taxe au crescut cu 25%, în timp ce în anul curent, în baza datelor disponibile, datoria de stat pentru ianuarie-aprilie curent s-a majorat cu 9% (rata de creștere a datoriei de stat interne pentru primele cinci luni, așa cum s-a menționat mai sus, chiar s-a majorat, fiind de 10%), încasările din impozite și taxe, în același interval, au crescut doar cu 8%. Menținerea acestei situații pentru o perioadă lungă de timp va reduce din capacitatea statului de a gestiona eficient finanțele publice.


*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă preluarea parțială sau integrală a materialului cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.