Expertul economic Viorel Gîrbu pentru #INFODEBIT: Reducere de ordinul a 19% a pieței asigurărilor din Republica Moldova

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru #INFODEBIT: Reducere de ordinul a 19% a pieței asigurărilor din Republica Moldova

Volumul primelor de asigurare încasate pe durata primului semestru al anului curent de către companiile de asigurări active pe piața locală a înregistrat o scădere de 18,5% în comparație cu datele pentru perioada raportată din anul trecut. Mărimea veniturilor ratate pe durata primelor șase luni ale anului de către companiile active în sector este de ordinul a 200 mil. lei făcând referință la ritmul mediu de creștere a pieței asigurărilor înregistrat pe durata ultimilor 3 ani care a fost de 7%. În anul curent mărimea pieței asigurărilor a revenit la nivelul înregistrat în anul 2016, astfel fiind ratată creșterea accentuată a pieței vizate din ultimii 4 ani.

Sub aspectul tipurilor de asigurări evoluțiile pe durata anului curent este totuși diferită. Scăderea pieței asigurărilor este dictată de reducerea semnificativă a încasărilor din plata primelor de asigurări generale, pe când volumul primelor de asigurări de viață a crescut cu 10% față de situația din prima jumătate a anului trecut. Sub aspectul claselor de asigurări generale evoluțiile, în anul curent sunt la fel neuniforme. Volumul primelor de asigurări subscrise în anul curent a înregistrat scăderi semnificative pe clasele de Asigurări de accidente și de sănătate, în special cu valabilitate în afara teritoriului Republicii Moldova; Asigurări de vehicule terestre și de cale ferată; Asigurări de incendiu şi alte calamităţi naturale; Asigurări de răspundere civilă auto, avia și generală; Asigurări de garanții și pierderi financiare. Pe când pe clasele de asigurări de nave aeriene; Asigurări de bunuri în tranzit; și Asigurări de credite au fost înregistrate creșteri, pe ultima categorie creșterea fiind chiar de peste 10 ori față de situația din anul trecut. Mărimea primelor de asigurări de credite încasate de companiile de asigurări a atins în anul curent pe durata primelor 6 luni valoarea maximă din ultimi 5 ani.

Evoluțiile pieței asigurărilor denotă în mod cert impactul crizei economice din anul curent asupra economiei naționale. Factorul cu acțiunea cea mai evidentă este asociat restricțiilor de mobilitate asupra persoanelor și a bunurilor impuse de autoritățile naționale dar și din alte state. Concomitent, deși volumul primelor subscrise pe clasa ”Asigurări de incendiu şi alte calamităţi naturale” s-au redus cu 23% în anul curent, față de perioada similară a anului trecut, această reducere este asociată reducerii asigurării construcțiilor și bunurilor, pe când asigurarea animalelor și culturilor agricole a crescut cu 7% și respectiv 282%. Acest fapt oferă speranța că evoluțiilor climaterice nefaste din anul curent asupra sectorului agricol național vor fi aplanate inclusiv și din contul despăgubirilor și sumelor asigurate.


Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit Infodebit.