Expertul economic Viorel GÎRBU pentru INFODEBIT: Numărul unităților de drept înregistrate în țară a scăzut cu 0,2% de la începutul anului

Expertul economic Viorel GÎRBU pentru INFODEBIT: Numărul unităților de drept înregistrate în țară a scăzut cu 0,2% de la începutul anului

Numărul persoanelor juridice înregistrate în Republica Moldova a atins valoarea de 121 mii unități la începutul lunii aprilie curent, majoritatea dintre acestea fiind întreprinderi. Față de situația de la începutul anului, numărul unităților de drept a scăzut cu 0,2% și cu 3,2% față de datele din 1 ianuarie 2020. Sub aspectul genurilor de activitate declarate, cele mai multe companii desfășoară activitatea de comerț, urmat de servicii prestate companiilor, construcții, tranzacții imobiliare, agricultură, hoteluri și restaurante, transporturi și industriala alimentară. Deși numărul companiilor înregistrate a scăzut, numărul genurilor de activitate declarate de acestea este mai mare. Față de situația de la începutul anului trecut, numărul total al genurilor de activitate declarate a crescut cu peste 52 mii unități. Aproximativ 20% din creșterea a revenit sectorului de comerț, urmat de sectorul hotelului și restaurante (5,8%) și construcții (4,9%).

La nivel național în prezent o companie revine în medie la fiecare 33 de persoane fizice cu loc de trai în Republica Moldova. Aceste date prezintă totuși discrepanțe majore sub aspect regional. Cea mai bună situație la acest capitol este în mun. Chișinău, acolo unde în prezent o companie revine la fiecare 13 persoane fizice cu locul de trai în această localitate. La polul opus se află raionale Telenești și Cantemir cu o companie activă în medie la fiecare 85 de persoane cu reședință în fiecare dintre aceste regiuni.

Datele prezentate descriu discrepanțe semnificative dintre regiunile țării privind accesul populației la bunuri sau servicii, dar și la locurile de muncă create, implicit privind calitatea vieții. Diferențele majore atestate sunt explicate nu atât prin discrepanțe din perspectiva puterii de cumpărare a persoanele fizice din regiunile țării, ci, în special prin accesul limitat la infrastructura necesare în vederea desfășurării activităților economice, cât și prin densitate populației din localitățile țării, implicit factorii care determină mărimea costurilor operaționale ale unei afaceri.

De-a lungul timpului situația a acest capitol totuși a cunoscut unele schimbări. Față de datele pentru anul 2011, în unele regiuni ale țării situația privind numărul unităților de drept create raportate la populația din regiune s-a îmbunătățit simțitor. Aceste regiuni sunt raionul Dubăsari, Ialoveni, Strășeni, Anenii noi sau Criuleni. Pe când în alte regiuni a fost atestată o înrăutățire, precum este experiența raioanelor Basarabeasca, Cantemir sau Cahul.


Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.