Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Pe durata primelor 4 luni ale anului încasările din dobânzi la creditele acordate de sectorul bancar al țării au depășit de 3,8 ori plățile aferente re

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Pe durata primelor 4 luni ale anului încasările din dobânzi la creditele acordate de sectorul bancar al țării au depășit de 3,8 ori plățile aferente re

La finele lunii aprilie curent băncile comerciale au generat venituri din dobânzi pentru resursele creditate în mărime de 1,5 mld. Lei și au suportat cheltuieli cu dobânzile achitate pentru mijloacele atrase în mărime de 0,4 mld. Lei. Față de situație din perioada similară a anului trecut, veniturile nete din dobânzi, cea mai importantă sursă de profit pentru băncile comerciale, au crescut cu 12,7% în anul curent. Situația descrisă se produce pe un fundal caracterizat prin creșterea stocului activelor financiare deținute de către băncile comerciale la finale lunii aprilie curent față de aprilie 2020 cu 22% din care stocului titlurilor de datorie a crescut cu 38% iar stocul creditelor și avansurilor s-a majorat cu 14%.

De la începutul anului, veniturile nete din dobânzi au înregistrat o creștere medie anuală de 60% în condițiile în care mărime activelor financiare deținute a crescut în mediu lunar cu 1,6%.

Sursa: În baza datelor BNM


În luna aprilie curent, față de situația de la începutul anului, dobânda pentru mijloacele atrase a scăzut cu 9 p.p. de bază pentru depozitele în lei moldovenești și cu 1 p.p. de bază pentru depozitele în valută străină. În același timp dobânda pentru mijloacele creditate în lei moldovenești a crescut gradual, ajungând a fi cu 63 p.p. de bază în aprilie curent mai mare față de situația din luna ianuarie 2021. Dobânda pentru creditele oferite în valuta străină a crescut în aprilie curent cu 10 p.p. de bază față de situația din ianuarie 2021.

Primelor 3 bănci comerciale după mărimea fondurilor proprii totale, BC „MOLDOVA - AGROINDBANK” S.A., BC „Moldindconbank” S.A. și B.C. „VICTORIABANK” S.A. le-a revenit 66% din totalul veniturilor nete din dobânzi la finele lunii aprilie curent la nivelul întregului sistem bancar al țării.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.