Istoricul de credit: ce este, unde și de către cine este folosit, cât este valabil?

Istoricul de credit: ce este, unde și de către cine este folosit, cât este valabil?

Atunci când solicităm un împrumut sau intenționăm să achiziționăm un produs/ serviciu în rate sau cu plata amânată, ori apelăm la servicii de asigurare, suntem întrebați dacă am mai avut credite sau dacă am beneficiat de alte cumpărături în rate. Aceste întrebări indică asupra faptului că avem deja un istoric creditar, care poate oferi informații utile potențialilor creditori despre conduita noastră în raport cu respectarea angajamentelor financiare asumate.

Ce este istoria de credit?

Istoria de credit reprezintă o serie de informații care caracterizează îndeplinirea de către persoana fizică sau juridică (considerată subiect al istoriei de credit) a angajamentelor financiare pentru orice marfă sau servicii, precum: achitarea creditelor, a serviciilor comunale, a serviciilor de telecomunicații, a utilităților, a restanțelor, facturilor, respectiv îndeplinirea obligațiunilor contractuale de către agenții economici etc.

Cum arată un istoric de credit?

În baza de date INFODEBIT se găsesc informații atât cu privire la nume, prenume, adresă cât și informații despre suma și durata împrumuturilor acordate, statutul creditului (achitare în termen, restanțe la etapa de colectare, executare etc.), venituri oficiale ale persoanei, precum și alte informații relevante, care formează istoria financiară a subiectului istoriilor de credit.

Cine și pentru ce poate solicita istoria dumneavoastră de credit?

Istoricul de credit este utilizat de către creditori, companii de asigurări și angajatori pentru căutarea clienților și angajaților de încredere.

Pe baza informațiilor furnizate conținute în istoria de credit, băncile și organizațiile de creditare nebancară decid privind aprobarea sau respingerea cererii de creditare.

Companiile de asigurări verifică istoriile de credit pentru a se proteja de eventuali clienți riscanți sau tentative de escrocherie. De exemplu, există cazuri în care un debitor întârzie plățile sau are mai multe împrumuturi în derulare, fapt care indică anumite dificultăți în rambursarea banilor datorați. Prin urmare, este probabil ca respectivul client să simuleze un eveniment asigurat pentru a beneficia de plățile compensatorii. În astfel de cazuri, asigurătorii măresc, de obicei, costul polițelor de asigurare.

Cât timp se păstrează istoria creditară?

Conform Legii nr. 122 din 29.05.2008 ce reglementează activitatea Birourilor Istoriilor de Credit, istoria creditară se păstrează timp de 5 ani, din momentul ultimii actualizări.

Cum pot afla ce informații conține istoria mea de credit?

Raportul istoriei de credit de la INFODEBIT se poate obține fizic - la oficiul INFODEBIT, on-line - prin crearea unui CABINET PERSONAL pe www.infodebit.md sau prin poștă:

1. Pentru a beneficia gratuit, 1 dată pe an, de Raportul istoriei de credit, vă așteptăm la oficiul INFODEBIT cu buletinul de identitate (str. Calea Ieșilor, 10B, et. 5, Chișinău);

2.Pentru a verifica on-line Raportul istoriei de credit, aveți nevoie de o semnătură electronică, cu ajutorul căreia vă puteți crea în doar câteva secunde CABINET PERSONAL pe pagina www.infodebit.md. În acest caz, aveți acces on-line, 24/7, indiferent unde vă aflați, la istoria dumneavoastră creditară.

3. Pentru a primi Raportul acasă, prin scrisoare recomandă, în timp de 2 - 3 zile lucrătoare, accesați www.infodebit.md și comandați Raportul direct pe pagina noastră.

Pentru informații suplimentare, echipa INFODEBIT vă stă la dispoziție la numerele de telefon (022) 82 97 27 / VIBER +373 79 33 44 14.

De asemenea, răspundem prompt la mesajele dumneavoastră pe chat-ul instant de pe pagina noastră www.infodebit.md sau Facebook - @InfodebitMoldova.