Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: În trimestru unu al anului mărimea medie a pensiei a ajuns să reprezinte 25,4% din câștigul salarial mediu lunar brut

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: În trimestru unu al anului mărimea medie a pensiei a ajuns să reprezinte 25,4% din câștigul salarial mediu lunar brut

Mărimea medie a pensiei la finele lunii iunie curent a atins valoarea de 2.271,45 lei, fiind în creștere cu 8%, în valoare nominală, față de situația de la finele anului trecut. În baza ultimelor date disponibile, mărimea medie a pensiei lunare pe țară a ajuns să reprezinte 25,4% din câștigul salarial mediu lunar brut, la data de 1 aprilie curent. Această dimensiune reprezintă o creștere cu 1,6 puncte procentuale față de situația de la finele anului trecut. Totuși, evoluția descrisă nu este atât o consecință a unor politici sociale dezvoltate în acest sens, ci, rezultatul scăderii, tradițională pentru economia națională, a nivelului salarizării în primul trimestru al anului, față de situația din trimestrul patru al anului precedent. Pe termen mediu, în perioada 2017-2021, mărimea medie a pensiei în Republica Moldova, exprimată ca pondere din câștigul salarial mediu lunar brut este, de fapt, pe un trend descendent.

Mărimea plăților oferite de sistemul public de asigurări sociale, sub formă de pensie, prezintă discrepanțe semnificative sub aspect teritorial. Cea mai mare pensie medie lunară în trimestrul II al anului curent a fost încasată de beneficiarii acestor plăți cu reședința în sectorul centru al mun. Chișinău. Mărimea medie a pensiei unui pensionar din această regiune a fost cu 75,1% mai mare față de pensia medie pe țară. La celălalt capăt al clasamentului se situează beneficiarii de pensii cu reședința în raioanele Telenești, Șoldănești sau Nisporeni, care au încasat plăți cu 25,1-24,8% mai mici decât media pe țară. De altfel, în toate regiunile țării, excepție fiind doar mun. Chișinău și mun. Bălți, mărimea medie lunară a pensiei achitate în trimestrul I al anului curent, a fost sub media pensiei la nivelul întregii țări.

Discrepanțele menționate sunt determinate de diferențele semnificative în nivelul de salarizare sub aspect regional, implicit dintre mun. Chișinău și Bălți, respectiv restul țării. Totuși, pe o perioadă mai lungă de timp, pe durata ultimelor 20 de trimestre, cea mai bună performanță din perspectiva mărimii medii a pensiei lunare exprimată ca pondere din veniturile salariale medii lunare, sub aspect regional, situează o serie de raioane ale țării peste valorile atinse în mun. Chișinău și Bălți. Astfel, în perioada vizată mărimea medie a pensiei lunare plătite în raport cu salariu lunar mediu brut a reprezentat 32,6-33% în cazul raioanelor Basarabeasca, Fălești, Dondușeni, Briceni și doar 28,6% și 29,1% în cazul mun. Bălți și respectiv mun. Chișinău.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.