Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Rata creditelor neperformante a atins nivelul de 7,49% la finele lunii iunie

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Rata creditelor neperformante a atins nivelul de 7,49% la finele lunii iunie

Incapacitatea debitorilor să onoreze, în condițiile contractuale, plățile aferente creditelor bancare atrase anterior duce la creșterea volumului creditelor neperformante. Aceste evoluții pot atinge valori importante cu precădere în situațiile de recesiune economică, iar în anul curent mediul economic din țară și populația în ansamblu este afectată în continuare de efectele adverse ale crizei sanitare declanșate anul trecut și implicit urmarea scăderii volumului activităților economice.

La finele lunii iunie curent, ponderea creditelor neperformante în portofoliul creditelor băncilor comerciale a atins valoarea de 7,49%, în creștere cu 8 puncte procentuale de bază față de situația de la începutul anului. Nivelul maxim pe durata anului curent a fost atins la acest indicator în luna aprilie, când rata creditelor neperformante a reprezentat 7,9%, fiind de atunci pe un trend descendent. Chiar și dacă este la un nivel mai mare față de situația de la începutul anului, ponderea creditelor neperformante în volumul total al creditelor acordate de băncile comerciale în anul curent este inferioară față de datele din anul 2019, anterior declanșării crizei sanitare și economice asociate acesteia.

Majoritatea creditelor neperformante revin la 6 sectoare economice dintr-un număr total de 20 sectoare/ ramuri monitorizate. Sectoarele respective înregistrează și cea mai mare rată a creditelor neperformante din rândul tuturor sectoarelor în cauză. Sectorul agricol, este unicul din sectoarele cu o pondere importantă în portofoliul băncilor comerciale care înregistrează o creștere continuă a ponderii creditelor neperformante în total portofoliul de credite alocate sectorului pe durata anului curent.

Evoluția ponderii creditelor neperformante în portofoliul de credite acordate de către băncile comerciale unui sector/ ramură economică reprezintă o informație importantă în vedere caracterizării situației economice a sectorului/ramurii vizate și implicit în vederea anticipării performanței sectoarelor economice productive pentru perioada următoare. Creșterea volumului creditelor neperformante din unul sau mai multe sectoare economice productive indică asupra deficiențelor cu care se confruntă agenții economici din aceste sectoare în perioada examinată. Din creșterea cu aproape 400 mil. lei a volumului creditelor neperformante la finele lunii iunie față de situația din ianuarie a anului în curs, 38% revine sectorului agricol iar alte 27% domeniul transportului, telecomunicaţiilor şi dezvoltării reţelei și 15% industriei alimentare.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.