Expertul Economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Sectorul organizațiilor de creditare nebancară revine în anul curent la ritmul de creștere rapidă din anii precedenți

Expertul Economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Sectorul organizațiilor de creditare nebancară revine în anul curent la ritmul de creștere rapidă din anii precedenți

Volumul împrumuturilor și leasing-ului financiar oferite de organizațiile de creditare nebancară a atins valoarea de 10,3 mld. Lei la finele lunii iunie curent. Prin raportare la datele pentru prima jumătate a anului trecut, pe durata ultimelor 12 luni portofoliul organizațiilor de creditare nebancară s-a majorat cu 1,2 mld. Lei, sau cu 12,6%. Deși agenții economici activi în sector au reușit să asigure în perioada vizată majorarea volumului serviciilor oferite, importanța sectorului de creditare nebancară pentru economia națională s-a diminuat. Volumul portofoliului împrumuturilor și leasing-ului financiar deținut de aceste companii, făcând referință la portofoliul creditelor oferite de instituțiile bancare, la finele lunii iunie curent a constituit 20,6%, în scădere cu 1,6 puncte procentuale față de datele pentru luna iunie 2020. Similar, creșterea în termeni nominali a volumului portofoliului împrumuturilor oferite de organizațiile de creditare nebancară nu a atras după sine și majorarea numărului de clienți. La finele lunii iunie curent un număr total de 434,6 mii persoane au accesat serviciile oferite de agenții economic activi în sector, în scădere cu 5,3% față de datele din perioada respectivă a anului trecut. Valoarea medie a împrumuturilor/ leasing-ului financiar oferite de organizațiile de creditare nebancară per beneficiar s-a majorat de la 20 mii lei, cât a fost în iunie 2020, la 23,7 mii lei la mijlocul anului curent.

Din numărul total de 145 operatori economici activi pe acest segment al pieții financiare, primilor 10 agenți economici le revine aproximativ 2/3 din volumul total al împrumuturilor/ leasing-ului financiar oferite. Totuși, creșterea portofoliului împrumuturilor oferite la finele lunii iunie curent, prin raportare la datele din perioada similară a anului trecut, s-a produs de o manieră neuniformă. Din majorarea cu aproximativ 1,2 mld. Lei a portofoliului împrumuturilor/ leasing-ului financiar, 56,5% a revenit unui singur operator economic, lider din sectorul organizațiilor de creditare nebancară.

Doar 3 agenți economici din numărul primelor 10 cei mai importanți operatori pe piață în cauză, oferă împrumuturi cu o valoare medie de sub 10 mii lei pe portofoliu. Totuși, din numărul total de beneficiari ai serviciilor oferite de către liderii din sectorul organizațiilor de creditare nebancară, peste 80% revin acestei categorii de operatori. După o scădere importantă a volumului împrumuturilor oferite de organizațiile de creditare nebancară vizate, pe durata anului trecut, în special urmare a impactului semnificativ exercitat de criza economică asupra persoanelor cu venituri medii și mici, pe durata primelor 6 luni ale anului curent, dinamica împrumuturilor oferite este una pozitivă pentru doi din agenții economici vizați.

Evoluția din perioada examinată a activității organizațiilor de creditare nebancară denotă că sectorul vizat își revine ca urmare a impactului negativ exercitat de criza sanitară și economică asociată acesteia, de pe durata anului trecut. Dacă în anul 2020 organizațiile de creditare nebancară au reușit creșterea portofoliului împrumuturilor/ leasing-ului financiar cu doar 239,2 mil. lei, față de 2,7 mld. Lei, cât a fost creșterea înregistrată pe durata anului 2019, în decursul primelor 6 luni ale anului portofoliul împrumuturilor/ leasing-ului financiar a crescut deja cu aproximativ 721,4 mil. lei.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.