Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Numărul locurilor de muncă vacante atinge un nivel record în țară

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Numărul locurilor de muncă vacante atinge un nivel record în țară

La finele primului semestru al anului, 20,2 de mii locuri de muncă vacante se aflau la evidența Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM). Față de situația de la începutul anului, numărul pozițiilor neocupate, comunicate prin intermediul ANOFM, a crescut de peste 4,2 ori sau cu 15,4 de mii de unități, iar din perspectiva ultimilor 5 ani, numărul acestora, oferit de angajatori prin intermediul ANOFM, a ajuns în acest an la un nivel maxim. Dacă facem referință la datele pentru anul 2019, înainte de criză, când numărul locurilor de muncă vacante a fost de 13,6 de mii de unități, în 2021 numărul pozițiilor disponibile a crescut cu 48,5%.



Majoritatea solicitărilor de angajare menționate vizează locurile de muncă create în mediul urban (89,7%). Sub aspectul nivelului de competență, cele mai multe locuri de muncă vacante propuse prin intermediul ANOFM sunt pentru pozițiile de muncitori (aproximativ 2/3 din oferta de locuri de muncă).

Similar situației din anul 2019, dinaintea crizei, cele mai multe oferte de locuri de muncă vin din partea industriei textile şi a confecţiilor (16,1% din totalul pozițiilor disponibile), urmată de ofertele de angajare a muncitorilor necalificați (8,6% din total). Totuși, spre deosebire de situația anterioară, în anul curent a crescut semnificativ oferta de locuri de muncă pentru pozițiile de muncitori în sectorul construcțiilor.

Numărul șomerilor aflați la evidența ANOFM corespunde cererii de forță de muncă, discrepanța dintre numărul locurilor de muncă oferit și numărul șomerilor înregistrați este de doar 1,8%. Totuși, oferta angajatorilor pentru pozițiile de funcționari este acoperită prin cerere, din perspectiva calificărilor deținute, doar în proporție de 73,9%, pe când pentru pozițiile de muncitori raportul este de 114,4%. Sub aspect geografic discrepanțele dintre oferta și cererea forței de muncă, conform datelor ANOFM, sunt și mai însemnate. La 2,064 locuri de muncă disponibile în mediul rural revin 13,690 șomeri înregistrați, pe când pentru mediul urban - la un număr de 6,837 șomeri înregistrați sunt oferite 18,107 locuri de muncă.

Spre deosebire de oferta locurilor de muncă disponibilă, nivelul de calificare al persoanelor aflate în căutarea unor oportunități de angajare prezintă un grad mare de fragmentare, excepție fiind persoanele din categoria muncitorilor necalificați, care au deținut o pondere de 43,6% din totalul șomerilor înregistrați de ANOFM la finele primului semestru al anului. Pentru domeniul industriei textile şi a confecţiilor numărul potențialilor salariați, care au calificarea relevantă acestor poziții, acoperă cererea din partea angajatorilor în proporție de doar 11,4%. Acest fapt este în măsură să influențeze negativ ritmul de dezvoltare a sectorului economic vizat și implicit a economiei în ansamblu. Realitatea descrisă impune examinarea cauzelor care duc la discrepanțele de pe piața forței de muncă și implementarea de soluții în vederea depășiri acestora, care pot să vizeze majorarea accelerată a nivelului salariului minim pe economie, dar și fortificarea serviciilor de pregătire și recalificare a forței de muncă.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.