Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: În pofida crizei economice, în 2020 valoarea patrimoniului public a înregistrat o majorare semnificativă de 15,7 mld. lei

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: În pofida crizei economice, în 2020 valoarea patrimoniului public a înregistrat o majorare semnificativă de 15,7 mld. lei

Valoarea patrimoniului public al autorităților publice (centrale și locale) din Republica Moldova a atins mărimea de 121,3 mld. Lei sau 59% din PIB, la finele anului trecut. În acest fel, ponderea patrimoniului public de stat în PIB-ul țării s-a majorat cu 8,6 p. p. (puncte procentuale) doar în anul 2020, după o creștere de 8,3 p.p. în anul 2019. Pe durata anului 2020 valoarea patrimoniului public de stat a crescut cu 15,7 mld. Lei sau cu 15% față de situația de la finele anului 2019. Creșterea s-a produs în mărimi similare atât pentru autoritățile publice centrale, cât și pentru cele locale. Majoritatea patrimoniului aflat în gestiunea autorităților publice este folosit în vederea asigurării funcționării acestor autorități și a instituțiilor subordonate (70,4%), pe când restul îl reprezintă patrimoniul întreprinderilor de stat/ municipale administrate (18,5%) și pachetele de acțiuni în societățile comerciale (11%).

Transformările care au loc pe durata ultimilor 5 ani au dus la o scădere a ponderii volumului patrimoniului public al autorităților publice centrale, din totalul valorii patrimoniului public, de la 55% în 2016 la 46% în 2020 și majorarea în consecință a volumului patrimoniului public gestionat de autoritățile publice locale. Sub aspectul tipului patrimoniului gestionat, ponderea în total a patrimoniului folosit în vederea asigurării funcționării autorităților publice și instituțiilor subordonate a crescut constant în perioada examinată, de la 55,3% în 2016 la 67,8% în 2020, din contul diminuării ponderii patrimoniului public al întreprinderilor de stat/ municipale, sau cel din capitalul societăților comerciale (pachete de acțiuni). Astfel, valoarea patrimoniului public destinat funcționării autorităților publice și instituțiilor subordonate s-a majorat în mărime nominală, pe durata ultimilor 5 ani, cu 38,6 mld. Lei, pe când patrimoniul întreprinderilor de stat/ municipale a crescut doar cu 1,2 mld. Lei, iar valoarea cotei statului conform capitalului propriu din societățile comerciale a crescut cu 1,9 mld. Lei.

Evoluțiile descrise denotă, din perspectiva politicilor promovate, o lipsă de interes a statului (reprezentat de autoritățile publice centrale și locale) în vederea creșterii calității și accesului la o gamă de servicii/ utilități publice oferite de întreprinderile de stat și, în special, întreprinderile municipale, dar și de dezinteresul autorităților publice să exercite o influență activă pe dimensiunea politicilor economice, prin participarea în capitalul unor societăți comerciale care operează în domenii cu un potențial mare pentru dezvoltarea economică a țării.

Valoarea patrimoniului public prezintă discrepanțe semnificative la nivel local. Dacă media pe țară pentru anul 2020 a fost de 16,4 mii lei per capita[ Populația stabilă la 1 ianuarie, 2019] a valorii patrimoniului public total gestionat de autoritățile publice locale, la nivel de raion mărimea acestui indicator a variat între 43,3 mii lei în cazul raionului Glodeni sau 39,8 pentru UTA Găgăuzia și 8,7 mii lei în cazul raionului Dondușeni, sau 8,8 mii lei în cazul raionului Rîșcani.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.