Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Creștere modestă, de ordinul a 184,6 lei, a câștigului salarial mediu brut, în prima jumătate a anului curent

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Creștere modestă, de ordinul a 184,6 lei, a câștigului salarial mediu brut, în prima jumătate a anului curent

Câștigul salarial mediu pe economia națională a atins valoarea de 9,044.5 lei pe durata trimestrului doi al anului curent. Creșterea veniturilor salariale față de datele pentru ultimul trimestru al anului trecut este una modestă, de doar 2,1%. În termeni reali evoluția salariilor este una negativă, în perioada vizată Republica Moldova a înregistrat o rată a inflație de ordinul a 3,9% în luna iunie a anului curent, față de situația din decembrie 2020. Creșterea veniturilor salariale este mică inclusiv prin raportare la evoluția PIB-ului trimestrial. Astfel, PIB pentru trimestrul II al anului în curs, exprimat în prețuri curente, a crescut cu 2,5% față de datele similare din trimestrul IV al anului trecut, implicit cu 0,4 p.p. mai mult comparativ cu creșterea veniturilor salariale. Prin raportare la datele din perioada similară a anului trecut, creșterea veniturilor salariale în trimestrul II al anului este de 15,2%, valoare semnificativ mai mare față de rata inflației (3,16%), dar, în același timp considerabil mai mică decât creșterea PIB trimestrială, exprimată în prețuri curente (29,4%).

Sub aspectul sectoarelor economiei naționale cea mai însemnată creștere a veniturilor salariale în termeni relativi l-au înregistrat în anul curent angajații care activează în domeniul sănătății și asistenței sociale, care au obținut o creștere medie a salariului lunar brut de 9,5%. În termeni nominali, creșterea veniturilor salariale ale angajaților din sectorul vizat a fost de ordinul a 1,003.6 lei, reprezentând a doua cea mai însemnată creștere a veniturilor salariale brute în anul curent. Angajații din cadrul mai multor sectoare, inclusiv sectorul agricol care are o importanță mare în cazul Republicii Moldova, și-au văzut veniturile salariale diminuate.

Fig. Schimbarea veniturilor salariale brute în trim.II al anului curent față de trim.IV al anului trecut
 

Potențialul de creștere a nivelului salarizării în economia națională necesită a fi examinat din perspectiva evoluțiilor în sectorul bancar. Or, la acest capitol schimbările sunt destul de anemice. Volumul creditelor acordate sectoarelor economiei naționale sunt modeste. Din creșterea totală de 8,2 mld. Lei a portofoliului creditelor pe sectorul bancar, pe durata primelor 9 luni ale anului, doar 13,9% au revenit sectoarelor agricol, industrial, construcții sau transport și comunicații. Majorarea volumului creditelor acordate de către băncile comerciale a țintit în special finanțarea creșterii consumului, construcției de imobile și pentru sectorul de comerț.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.