Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Consumul resurselor energetice este de trei ori mai mic în Republica Moldova față de media pentru statele UE, chiar și așa doar 23% din consum este aco

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Consumul resurselor energetice este de trei ori mai mic în Republica Moldova față de media pentru statele UE, chiar și așa doar 23% din consum este aco

Consumul resurselor energetice a înregistrat o creștere importantă pe durata primelor 9 luni ale anului prin raportare la datele pentru perioada similară a anului trecut. Cel mai mult în anul curent a crescut consumul de cărbune (+30%), urmat de consumul de gaze naturale (+21%) și produse petroliere (+10%), pe când consumul de energie electrică a rămas relativ la același nivel. Preponderent, situația descrisă este o consecință a unui consum redus înregistrat în anul 2020, dar în același timp reprezintă și o continuare a tendințelor din anii precedenți de creștere moderată a consumului de resurse energetice. În total, consumul anual al resurselor energetice în țară s-a majorat cu 11,5%, conform ultimelor date disponibile pentru anul 2019, față de situația din anul 2010. La nivel global, consumul resurselor energetice în termeni per capita situează Republica Moldova pe poziția 86, acesta fiind de trei ori mai mic față de media pentru statele UE.

Pe lângă creșterea consumului, în perioada 2010-2019, în Republica Moldova a crescut și producția primară de resurse energetice care s-a majorat cu 28%. Totuși, gradul de acoperire a consumului de resurse energetice prin producție internă a înregistrat o creștere modestă, de doar 2,8 p.p, în anul 2019, față de situația din anul 2010. Suplimentar, începând cu anul 2017, gradul de acoperire a consumului prin producție internă se află de fapt pe un trend descendent.

Cea mai importantă poziție din producția resurselor energetice din țară o dețin biocombustibilii și deșeurile. Ponderea acestora în totalul producției la nivel național, în perioada 2010-2019, a oscilat între 96,5% și 98,7%. Celorlalte categorii de resurse energetice, implicit produsele petroliere și energia electrică, le revine o pondere infimă din totalul resurselor energetice produse în țară. Mai grav, gradul de acoperire a consumului prin producție înregistrează o performanță anemică. În cazul produselor petroliere acest indicator chiar s-a redus, de la 1,5% în anul 2010 la doar 0,5% în anul 2019, în timp ce gradul de acoperire a consumului prin producție a energiei electrice s-a majorat doar cu 0,5 p.p.

Sectorul rezidențial (populația) este cel mai mare consumator de resurse energetice în Republica Moldova. Făcând referință la situația din anul 2019, din totalul consumului final la nivel național, sectorului rezidențial ia revenit 61% din consumul de cărbune și gaz natural; 97% din consumul de biocombustibili și deșeuri; și 44% din consumul de energie electrică. Sectorul de transport înregistrează o creștere dinamică a consumului resurselor energetice, acesta fiind de altfel și sectorul care a atras cea mai mare parte (56%) din creșterea consumului resurselor energetice la nivel național în anul 2019, față de datele pentru anul 2010. Sector agricultura, silvicultura și pescuit este cel de al doilea, cel mai important sector economic, care a înregistrat o creștere importantă a consumului resurselor energetice în perioada vizată.

Fig. Consumul resurselor energetice în anul 2019, TeraJoule

 

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.