Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Venituri fiscale de ordinul a 12 mld. lei, asociate deficitului balanței comerciale, ratate în 2021

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Venituri fiscale de ordinul a 12 mld. lei, asociate deficitului balanței comerciale, ratate în 2021

Deficitul în comerțul extern al Republicii Moldova a atins valoarea de 3,3 mld. dolari SUA la finele lunii octombrie curent, fiind în creștere cu 30% sau cu 1 mld. dolari SUA față de datele pentru perioada similară a anului trecut. Către finele anului în curs, mărimea acestui indicator se estimează să înregistreze o valoare de peste 4 mld. Dolari SUA, ajungând astfel să reprezinte aproximativ 31% din PIB-ul țării.

Gradul de acoperire al importurilor prin exporturi a înregistrat valori supraunitare doar în comerțul extern cu Elveția, pe când în cazul principalilor parteneri comerciali acesta a fost cuprins între 95% în cazul comerțului extern cu România, 30% în cazul Federației Ruse, 47% în cazul Germaniei, 14% în cazul Ucrainei și doar 2% în cazul comerțului extern cu China.

Sub aspectul grupurilor de mărfuri, comerțul extern, pe durata anului curent, este echilibrat doar la categoria produse alimentare și animale vii și înregistrează excedente importante pe categoriile: băuturi și tutun; materiale brute necomestibile, exclusiv combustibili; uleiuri, grăsimi şi ceruri de origine animală sau vegetală.

Discrepanța majoră dintre exporturi și importuri este o caracteristică constantă pentru economia națională, de altfel, nici cota de peste 30% din PIB-ul țării a acestui indicator nu este o noutate. În perioada 2003-2014 deficitul în comerțul extern a fost peste mărimea anticipată pentru anul curent, ajungând a fi chiar și de 53% în anii 2007-2008. Totuși, Moldova ratează prin intermediul comerțului extern sume impunătoare de mijloace financiare. Pe durata ultimilor 21 de ani, Republica Moldova a contribuit la dezvoltarea economică a altor state prin intermediul comerțului exterior cu peste 37,6 mld. dolari SUA. Spre comparație, în perioada vizată, Republica Moldova a beneficiat, urmare a intrărilor nete de investiții directe străine, cât și din intrările nete ale asistenței oficiale de dezvoltare, de influxuri financiare de ordinul a 10,8 mld. dolari SUA.

Importanța indicatorului care descrie ponderea deficitului comercial în PIB nu poate fi neglijată, dar în Republica Moldova până în prezent nu există nicio strategie care să vizeze în mod direct atingerea unui echilibru în comerțul extern al țării. Dimensiunea dată nu își găsește o reflectare nici în acordurile de liber schimb pe care le are semnate Republica Moldova cu alte state, precum nu există nicio referință la această dimensiune nici în Acordul privind instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Or, din anul 2014 până în prezent balanța comercială cu statele UE a înregistrat un deficit de peste 7,5 mld. dolari SUA. În același timp, mărimea asistenței externe de care a beneficiat Republica Moldova din partea UE a fost, în perioada 2014-2020, de 0,5 mld. dolari SUA, pe când veniturile fiscale încasate în bugetele statelor membre ale UE, urmare a excedentului înregistrat de acestea în comerțul extern cu Republica Moldova, au fost în mărime de 1,3 mld. dolari SUA.


Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.