Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Numărul afacerilor active a crescut anual în medie cu 2,4% între 2016-2020; întreprinderile din sectorul de comerț, expuse celei mai mari concurențe

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Numărul afacerilor active a crescut anual în medie cu 2,4% între 2016-2020; întreprinderile din sectorul de comerț, expuse celei mai mari concurențe

Numărul întreprinderilor active a crescut în medie cu 2,4% anual în perioada 2016-2020; întreprinderile din sectorul de comerț sunt expuse celei mai mari presiuni concurențiale din economia națională

La finele anului 2020 un număr de 36,5 mii întreprinderi erau active în Republica Moldova sau aproximativ 62,8% din numărul total de 58,1 mii agenți economici înregistrați în țară și 72,3% din numărul întreprinderilor raportoare. Pe durata ultimilor 5 ani, pentru care există date, numărul întreprinderilor active a crescut în medie cu 2,4% anual.

Sub aspectul sectoarelor economiei naționale o creștere importantă a numărului întreprinderilor active a fost înregistrată în sectoarele care, în perioada vizată, au avut o contribuție importantă la creșterea PIB-ului, precum comerțul (+784 întreprinderi active) și construcțiile (+489 întreprinderi active). Numărul întreprinderilor active a crescut în mărime comparabilă și în alte sectoare economice care au avut un aport mai modest la formarea PIB-ului țării, cum sunt sectoarele activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţilor de servicii administrative și servicii de suport (+504 întreprinderi active); informațiilor și comunicațiilor (+421 întreprinderi active). În termeni relativi totuși, cea mai mare creștere a întreprinderilor active revine sectoarelor informații și comunicații (+30%); activități de servicii administrative și activități de servicii suport (+25,9%); construcții (+23,1%) și transport și depozitare (+21,7%).

Rata întreprinderilor active, (reprezentând raportul dintre întreprinderile active și întreprinderile raportoare), s-a menținut la un nivel comparabil în perioada 2015-2020, fiind cuprinsă între 71,3% în 2017 și 72,7% în 2018. Acest indicator înregistrează valori diferite în funcție de tipurile de activități economice. Cel mai afectat sector al economiei naționale din perspectiva acestui indicator, înregistrând o performanță semnificativ inferioară față de alte sectoare economice, este cel de producție și furnizare de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat. Pentru sectorul vizat rata întreprinderilor active a reprezentat doar 47,6% în anul 2020, fiind pe o pantă descendentă pe durata întregului interval între anii 2015-2020 de la maximul de 60,4% înregistrat în 2015.

Rata de creare a întreprinderilor noi (numărul întreprinderilor noi raportate la numărul întreprinderilor active, pe durata unui an) a fost una relativ constantă pe durata ultimilor 5 ani pentru care există date. Totuși, rata de desființare (numărul întreprinderilor desființate raportat la numărul întreprinderilor active, pe durata unui an) a înregistrat o creștere rapidă de la 10,6% în 2016 la 28,7% în 2020. Situația descrisă a dus la un sold negativ dintre numărul întreprinderilor create și a întreprinderilor desființate pe durata unui an, de ordinul a 12,9 mii unități, în perioada 2016-2020.

Valoarea negativă a soldului întreprinderilor create și desființate pe durata unui an, în perioada 2016-2020 este determinată în special de evoluțiile în cadrul unui singur sector economic, implicit de sectorul de comerț, cu valori de (-) 14,8 mii întreprinderi. Următorul sector economic cu evoluții similare este cel al industriei prelucrătoare cu o valoarea de (-) 1,1 mii întreprinderi. În alte sectoare economice numărul întrerinderilor create depășește numărul întreprinderilor lichidate pe durata unui an. Pentru perioada 2016-2020, sectoarele mai reprezentative din această categorie sunt: tranzacțiile imobiliare (+1,1 mii întreprinderi); activități profesionale, științifice și tehnice (+0,8 mii întreprinderi); și Informații și comunicații (+0,6 mii întreprinderi).

Sub aspectul formelor de proprietate, rata întreprinderilor active pentru perioada 2016-2020 este înaltă, peste media națională, în cazul întreprinderilor cu participarea capitalului autohton (public, sau privat) și sub media națională în cazul întreprinderilor cu participarea capitalului străin (în totalitate sau mixt). În același timp, datele, pentru perioada 2016-2020, denotă că întreprinderile cu capital străin înregistrează cea mai mare rată anuală de creare, iar întreprinderile cu capital privat (autohton) înregistrează cea mai mare rată de desființare pe durata unui an.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.