Expertul economic Viorel Gîrbu pentru Infodebit: Prețurile de producție, în special în industria alimentară, continuă să crească

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru Infodebit: Prețurile de producție, în special în industria alimentară, continuă să crească

La finele lunii decembrie a anului trecut, indicele prețurilor producției industriale și-a continuat trendul ascendent, fiind în creștere cu 1,6% față de valoarea pentru luna anterioară. Prin raportare la perioada similară a anului trecut, indicele prețurilor producției industriale a ajuns la 16,1% în decembrie 2021. Mărimea acestui indicator în ultima lună pentru care există date a atins valoarea maximă din ultimii 10 ani, situându-se într-un interval de valori caracteristice perioadelor din economia națională afectate de crize economice mondiale sau regionale, precum cele din 2007-2008 sau 1998.

Creșterea substanțială a indicelui prețurilor producției industriale destinate pieței interne are loc urmare a unui puseu (+9%) din luna noiembrie 2021 din direcția sectorului energetic al țării, acolo unde creșterea prețurilor producției industriale a fost de 64%. Deși la valori mai mici, continuarea tendințelor de creștere pe durata ultimei luni a anului trecut a indicilor prețurilor producției industriale anticipează creșterea indicilor prețurilor de consum, care urmează să se manifeste în perioada imediat următoare. În total, creșterea prețurilor producției industriale destinate pieței interne a fost de 20,4% în luna decembrie a anului trecut, față de situația din decembrie 2020.

Cele mai semnificative creșteri ale indicelui prețurilor producției industriale destinate pieței interne se atestă la producția de energie electrică (+99.2%); fabricarea uleiurilor și a grăsimilor vegetale și animale (+65%); industria metalurgică (+58,9%); prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei (+46,6%). Deși creșterea indicilor prețurilor producției industriei alimentare este ușor sub media pe ansamblul sectorului industrial al țării, fiind de +19,4% în luna decembrie a anului trecut, față de perioada similară a anului 2020, impactul acestei schimbări se anticipează a fi unul important sub aspect social, or, produsele alimentare și băuturile nealcoolice dețin o pondere de 43,5% din cheltuielile de consum ale populației și 57,3% din cheltuielile de consum ale chintilei I a populației cu cele mai mici cheltuieli. De altfel, creșterea indicelui prețurilor producției industriei alimentare chiar s-a accelerat în luna decembrie 2021, față de luna anterioară, iar cele mai însemnate creșteri au fost atestate la fabricarea uleiurilor și a grăsimilor vegetale și animale (+14,7%); fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie (+7%); prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor (+2,6%); Fabricarea zahărului (+2,1%); și fabricarea produselor lactate (+2%).

Situația în alte economii nu pare a fi mai bună. Indicele prețurilor producției industriale a continuat să crească în cadrul celei mai mari economii exportatoare a lumii - China, precum și în Germania, cea mai mare economie a Europei, care a înregistrat, în decembrie 2021, cea mai semnificativă creștere, față de luna corespunzătoare a anului trecut, a indicelui vizat.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.