Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Domeniile ocrotirii sănătății și a apărării naționale, ignorate anul acesta de autorități

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Domeniile ocrotirii sănătății și a apărării naționale, ignorate anul acesta de autorități

La finele lunii septembrie curent veniturile bugetului public național s-au majorat cu 21,3% față de perioada similară a anului trecut. Cea mai mare contribuție la această majorare, în proporție de 56% din total, revine încasărilor suplimentare din aplicarea taxelor și impozitelor; urmează plata contribuțiilor și primelor de asigurări obligatorii (19%) și primirea de granturi (18%). Din categoria veniturilor fiscale au crescut cel mai mult încasările din impozitele și taxele pe mărfuri și servicii (51%), urmate de impozitele pe venit (44%). În cazul ultimei categorii creșterea încasărilor din aplicarea impozitului pe veniturile persoanelor juridice este semnificativ mai mare (+52,7%), decât creșterea veniturilor pe seama persoanelor fizice (+15,9%), or, cota impozitului pentru ambele categorii de venituri este aceeași. Faptul menționat sugerează un ritm lent, inferior creșterii volumului activităților economice, a creșterii nivelului salarizării din economia națională. Evoluțiile înregistrate au dus la majorarea veniturilor bugetului public național în perioada vizată cu 21,3% și au permis majorarea în mărime similară (cu 20,5%) a cheltuielilor publice.

Prioritar, majorarea încasărilor bugetare a fost direcționată spre suplimentarea plăților aferente prestațiilor sociale, care au beneficiat de 56% din creșterea totală a cheltuielilor bugetului public național pe durata primelor 9 luni ale anului, prin raportare la situația din perioada similară a anului trecut.

Ponderea menționată a mijloacelor alocate suplimentar pentru plata prestațiilor sociale pe durata anului curent (6,2 mld. lei), majoritatea dintre acestea fiind alocate pentru plata prestațiilor de asigurări sociale, este semnificativ mai mare decât creșterea încasărilor din plata contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii (1,6 mld. lei), fiind comparabilă cu încasările suplimentare din plata taxelor și a impozitelor pentru această perioadă. Astfel, creșterea plăților aferente prestațiilor sociale a consumat o parte importantă din încasările fiscale suplimentare realizate pe durata primelor nouă luni ale anului. Alte categorii de cheltuieli care au beneficiat de majorarea alocațiilor bugetare sunt cele ce țin de acoperirea cheltuielilor de personal, care au deținut o pondere de 14% din creșterea cheltuielilor bugetului public național, precum și cheltuielile pentru plata bunurilor și serviciilor, cu o pondere de 13%. Schimbările în volumul alocațiilor bugetare reflectă politicile promovate de către autorități, acestea fiind dictate fie de conjunctura anului în curs sau de prioritățile promovate pe termen mediu sau lung. În acest sens, în termeni relativi, cea mai mare creștere la finele trimestrului III al anului au înregistrat-o alocațiile bugetare îndreptate pentru acordarea de granturi (+83,3%), plata subvențiilor (+43,9%) și a prestațiilor sociale (+30,1%). Schimbările descrise în alocarea mijloacelor bugetare sub aspectul categoriilor economice de cheltuieli sunt reflectate în evoluția finanțării funcțiilor domeniului public. La finele lunii septembrie a anului curent două din domeniile gestionate de sectorul public practic nu au beneficiat de creșterea cheltuielilor bugetare, în ciuda creșterii accelerate a ratei inflației sau a evoluțiilor nefaste sub aspectul securității naționale din regiune. Domeniile în cauză sunt cel al ocrotirii sănătății și al apărării naționale, pentru care cheltuielile bugetare au crescut cu doar 0,4% și respectiv 0,8% față de datele din perioada similară a anului trecut.

Sursele financiare atrase din exterior au avut un impact major în finanțarea cheltuielilor bugetare în perioada analizată. Valoarea granturilor încasate și a creditelor externe primite a ajuns să reprezinte 17% din cheltuielile bugetului public național, față de 3% cât a fost în perioada similară a anului trecut.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.