Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Poziția financiară a țării față de restul lumii este tot mai șubredă

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Poziția financiară a țării față de restul lumii este tot mai șubredă

Poziția investițională internațională netă a Republicii Moldova, indicator care oferă o imagine agregată a poziției financiare a țării față de restul lumii, a continuat să se diminueze și pe durata anului trecut, situându-se la valoarea de peste (-) 6 mld. dolari SUA la data de 31 decembrie 2022. Astfel, într-un an, soldul pasivelor financiare externe față de activele financiare externe ale țării a crescut cu alte peste (-) 822 mil. dolari SUA. Spre comparație cu perioadele calendaristice anterioare, soldul net al creanțelor nerezidenților asupra economiei naționale a crescut mult mai repede în anul 2022, prin raportare la creșterea de (-) 206 mil. dolari SUA sau (-) 238 mil. dolari SUA înregistrat pe durata anilor 2021 și 2020. Creșterea înregistrată în 2022 a soldului debitor al poziției financiare nete a Republicii Moldova este comparabilă cu situația înregistrată pe parcursul lui 2019, anterior crizelor succesive la care a fost expusă economia națională.

Exprimată ca pondere în PIB, poziția investițională internațională netă a Republicii Moldova la finele anului trecut a înregistrat o scădere mai puțin accentuată, fiind de (-) 41,9% față de (-) 41,4% cât a fost în anul 2021, fiind de altfel comparabilă cu valoarea de (-) 41,7% din anul 2019. Riscurile asociate ponderii înalte a soldului negativ al poziției financiare a țării față de restul lumii în PIB nu sunt apreciate de către autoritățile competente și implicit de către autoritatea monetară care, în rapoartele publicate, face referință în special la situația activelor de rezervă. Este totuși de menționat că mărimea de (-) 35% a ponderii poziției investiționale internaționale nete în PIB reprezintă pragul indicativ a unor potențiale dezechilibre externe în plan macroeconomic.

Chiar dacă poziția investițională internațională netă a Republicii Moldova în PIB nu a suferit schimbări esențiale la sfârșitul anului 2022 față de situația din anul 2019, compoziția activelor și pasivelor externe s-a schimbat destul de mult. Volumul activelor financiare externe s-a majorat în 2022 față de 2019 cu 1,2 mld. dolari SUA. Cea mai mare contribuție la această schimbare revine totuși creșterii cu 1,4 mld. dolari SUA a activelor de rezervă care la finele anului 2022 au ajuns să reprezinte 69% din total, spre comparație cu 58% cât a fost în anul 2019. Ponderea investițiilor directe în volumul activelor financiare externe a rămas în anul 2022 la același nivel față de anul 2019, de doar 6%. Volumul pasivelor financiare externe s-a majorat în aceeași perioadă cu 2,4 mld. dolari SUA. Cea mai mare contribuție la creșterea creanțelor nerezidenților asupra economiei naționale a avut-o sporirea împrumuturilor și/, creditelor comerciale și avansurilor cu aproape 2 mld. dolari SUA, pe când contribuția investițiilor directe a fost mult mai modestă, de doar 0,2 mld. dolari SUA. Aceste evoluții au dus la reducerea ponderii investițiilor străine în totalul pasivelor financiare ale țării de la 47% în 2019 la 39% în 2022. În același timp, ponderea în total a împrumuturilor a crescut în aceeași perioadă cu 4 p.p. iar cea a creditelor comerciale și avansurilor cu 2 p.p.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active ww.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.