Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Interesul persoanelor juridice pentru achiziționarea de valută în primul trimestru al anului este în scădere

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Interesul persoanelor juridice pentru achiziționarea de valută în primul trimestru al anului este în scădere

Pe durata primelor trei luni ale anului vânzările nete de valută persoanelor juridice au atins mărimea de 479,5 mil. dolari SUA. Această sumă este mult inferioară față de 702,3 mil. dolari SUA cât au reprezentat vânzările din perioada similară a anului trecut. În anul curent procurările de valută de către persoanele juridice pe durata primului trimestru al anului sunt, de altfel, la nivelul minim din ultimii cinci ani, valori mai mici fiind atestate doar în anul 2018. Chiar și așa, cheltuielile persoanelor juridice aferente procurărilor de valută străină, exprimate în lei moldovenești, sunt în anul curent mai mici cu aproximativ 20% față de cheltuielile respective din anul 2018, ajustate la inflație.

Situația legată de cererea diminuată de valută din partea persoanelor juridice nu este o consecință a unor condiții tensionate pe piața valutară, vânzările nete de valută din partea persoanelor fizice în primul trimestru al anului curent, pentru prima dată după 2018, a depășit cererea de valută din partea persoanelor juridice cu 88 mil. dolari SUA. Resursele valutare asigură acoperirea unei părți importante a consumului populației, acestea sunt necesare, de asemenea, și în vederea realizării investițiilor agenților economici în modernizarea proceselor de producție. Astfel, scăderea procurărilor de valută din partea persoanelor juridice indică reducerea puterii de cumpărare a populației, a disponibilității dar și capacității agenților economici de a realiza investiții prin intermediul importului de tehnologii. Cea mai plauzibilă explicație a situației create de cererea modestă de valută din partea persoanelor juridice ne duce cu gândul la impactul masiv exercitat asupra economiei de dificultățile în plan economic ale Republicii Moldova din anul trecut, dar și din perioada imediat anterioară.  

Structura importurilor de bunuri în primele 2 luni ale anului oferă o înțelegere mai bună a cauzelor care stau la baza acestui fenomen. La finele lunii februarie curent importul de bunuri a crescut cu 15% față de datele pentru perioada similară a anului trecut, în special ca urmare a creșterii de 2,2 ori a importurilor de produsele petroliere. În același timp, cea mai mare influență asupra scăderii importurilor a fost exercitată de consumul mai mic de gaze naturale și de reducerea importurilor de mașini și aparate specializate; și mașini și aparate industriale. Pentru ultimele două categorii, scăderea importurilor a fost de 24% și respectiv 16% față de perioada similară a anului trecut.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active ww.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.