Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Volumul transferurilor de mijloace bănești din străinătate, în creștere cu 11%

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Volumul transferurilor de mijloace bănești din străinătate, în creștere cu 11%

Veniturile populației provenite din transferurile din străinătate în EUR s-au depreciat în termeni reali cu aproape un sfert în anul curent, față de datele pentru perioada similară a anului trecut

În primele 4 luni ale anului volumul transferurilor de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice a atins valoarea de 530,4 mil. dolari SUA, în creștere cu 11% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Exprimate în lei moldovenești, transferurile din străinătate au majorat veniturile disponibile ale populației țării cu 9,9 mld. lei, în creștere cu 13,6% față de 8,7 mld. lei obținute în perioada respectivă a anului trecut. Totuși, aceste venituri mai mari în mărime nominală cu 11% în dolari SUA, sau cu 13,6% exprimate în lei moldovenești, ajustate la rata inflației de 23,1% pentru perioada ianuarie – aprilie 2023, au reprezentat de facto o scădere a mijloacelor disponibile din această sursă cu 7,6%. Aproximativ 80% din transferurile de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice au fost efectuate în EUR.  Or, situația beneficiarilor acestor transferuri este și mai delicată. Scăderea veniturilor menționate urmare a creșterii ratei de schimb valutar a leului moldovenesc față de EUR cu 0,6% în perioada de referință, comparativ cu perioada similară a anului trecut, coroborată cu ratei inflației de 23,1% în ianuarie - aprilie 2023 raportat la perioada similară a anului trecut, a reprezentat 23,8%.

Remitențele sunt o sursă importantă de venit pentru economia națională, acestea, făcând referință la datele pentru anul 2021, reprezentând 15,5% din PIB-ul țării.  În structura veniturilor disponibile ale populației, conform ultimelor date cunoscute, sursa dată de venit la nivel național constituie 12% din total. Pentru mediul rural ponderea remitențelor în totalul veniturilor disponibile ale populației este de 13,7%. Aceasta sursă de venit este a treia la nivel național, după mărime, în structura veniturilor disponibile ale populației țării, după veniturile din activitatea salarială și cele generate de prestațiile sociale. Cea mai mare pondere în totalul veniturilor revine remitențelor în cazul quintilei a 2 a populației din mediul urban (18,7% din total) și a quintilei a 5 a populației din mediul rural (18,8% din total). La nivel național, prima - cea mai săracă quintilă a populației, își asigură aproximativ 10% din veniturile disponibile din această sursă.

Situația dificilă din economia națională pe parcursul anului trecut a dus la reducerea veniturilor disponibile ale populației, din toate sursele de venit. Totuși, scăderea veniturilor disponibile din remitențe în EUR, așa cum s-a menționat anterior, de circa 24%, este cea mai dramatică, chiar și prin raportare la scăderea veniturilor salariale la finele anului trecut în termeni reali de circa 11%, sau a celor din prestații sociale de 6-16%.

Aceste evoluții probabil că vor afecta în special populația din așezările urbane mici din țară, acolo unde ponderea populației sărace ar putea înregistra o creștere semnificativă către sfârșitul anului curent.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active ww.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.