3 tipuri de companii toxice de care trebuie să te ferești în afaceri

3 tipuri de companii toxice de care trebuie să te ferești în afaceri

Cele trei tipuri de companii toxice pe care ar trebui să le evitați în afaceri sunt: 

Companiile „zombie”

Acest tip de companii sunt, de obicei, ținute „în viață” de partenerii de afaceri și pot fi recunoscute dacă întrunesc simultan următoarele trei condiţii în ultimii trei ani consecutivi: capitaluri proprii negative, rezultat net negativ (pierderi) şi un profit operaţional negativ sau inferior cheltuielilor privind dobânzile.

Companiile supraîndatorate

Sunt acele companii care înregistrează capitaluri proprii negative, în condiţiile în care datoriile totale depăşesc nivelul activelor. Practic, după vânzarea tuturor activelor de care dispun, aceste companii nu îşi pot rambursa decât parţial datoriile contractate. De aceea, aceste companii nu sunt solvabile din punct de vedere financiar.

Companiile „fantomă”

Acest tip de companii se regăsesc la categoria agenților economici care nu înregistrează venituri, dar sunt active conform evidenţelor din Registrului Comerțului.

Un mediu de afaceri în care ponderea acestor compani („fantomă”, supraîndatorate sau „zombi”) este ridicată, prezintă un grad mare de vulnerabilitate din cauza efectelor negative pe care aceste firme îl propagă pe mai multe canale, respectiv:

- companiile fantomă induc un comportament oportunist foarte greu de urmărit, fiind active doar atunci când depistează oportunităţi pe termen scurt. Astfel, acestea nu au o continuitate a afacerii, înregistrând venituri în mod impredictibil şi haotic. De asemenea, o parte dintre acestea sunt pur şi simplu uitate de către acţionari, care nu mai doresc continuarea afacerii, dar nu depun diligenţele necesare pentru radierea companiei;

- companiile supraîndatorate prezintă un risc major de insolvenţă, ceea ce înseamnă volatilitate în piaţa muncii (prin creşterea şomajului atunci când acestea intră în incapacitate de plată), pierderi cauzate creditorilor (deorece soldurile creditoare ale acestora nu sunt acoperite de valoarea contabilă a activelor) sau pierderi fiscale (contribuţiile neplătite către stat din cauza pierderilor înregistrate);

- companiile „zombi” propagă un efect nociv de înrăutăţire a comportamentului de plată prin efectul de contagiune către partenerii de afaceri. Aceste firme înregistrează pierderi în mod constant şi nu îşi pot achita datoriile la bănci din activitatea de bază, apelând astfel la prelungirea termenului de plată către furnizori;

În ansamblu, o pondere ridicată a companiilor toxice în mediul de afaceri reduce gradul de încredere între companii, scade competitivitatea firmelor active, alimentează tensiuni în piaţa muncii, riscuri fiscale sau infracţionale, plafonează concurenţa (deci nu stimulează inovaţia) şi investiţiile pe termen lung din cauza practicilor neloiale ale competitorilor.

Cum evitați parteneriatele păguboase cu aceste tipuri de companii?

Cea mai simplă modalitate este verificarea gratuită a istoricului agenților economici, accesând pagina de start a site-ului INFODEBIT: fondatori, administratori, adrese etc.

De asemenea, puteți solicita de la INFODEBIT evaluarea bonității unei persoane juridice de tip SCORING și/ sau să verificați, contra cost, #Raportul_financiar statistic al agentului economic față de care aveți intenții de potențial parteneriat de afaceri.

Echipa Infodebit vă stă la dispoziție pentru mai multe informații despre serviciile de prevenire a riscurilor financiare oferite de compania noastră, la numărul de telefon (022) 82 97 27.

Sursa: adevarul.ro