10 sfaturi pentru a începe o afacere de succes

10 sfaturi pentru a începe o afacere de succes

Care este diferența între cei care au succes și cei care eșuează în afaceri?

Simplul fapt că ai găsit o idee genială și că îți dorești să ai succes nu este de ajuns pentru a pune pe picioare o afacere sustenabilă. De fapt, statisticile arată că un procent covârșitor din start-up-uri dau faliment în primul an de funcționare. Cum poți să îți crești șansele de reușită?

Mai jos ai 10 sfaturi care te pot aduce mai aproape de succes.

1. Fă ceea ce îți place

O dată ce iei decizia de a-ți deschide propria afacere vei fi nevoit să investești extrem de mult timp și energie în dezvoltarea ei, așa că este foarte important să îți placă ceea ce faci și să poți găsi satisfacție în activitatea pe care o desfășori.

2. Începe-ți afacerea în timp ce ești încă angajat

Având în vedere că nu poți trăi mult timp fără bani și că noua ta afacere nu va deveni profitabilă de la început, este de preferat să te lansezi în afaceri în timp ce ai încă un job și o sursă stabilă de venit. Asta îți va da o formă de confort și te va ajuta să te concentrezi pe aspecte vitale ale dezvoltării afacerii și nu doar pe asigurarea unor bani pentru propria supraviețuire. O dată ce afacerea începe să devină profitabilă și să îți ocupe din ce în ce mai mult timp, poți să îți dai demisia.

3. Nu porni la drum singur

Existența unui sistem de suport atât în perioada de începere a afacerii cât și pe parcursul dezvoltării ei este foarte importantă. Încearcă să găsești sprijin în rândul familiei tale și să te consulți cu ei atunci când vrei să iei decizii și ai nevoie de un sfat. Ideal ar fi să îți găsești un mentor care să îți ofere din experiența lui. Pentru asta, ai putea să îți înscrii ideea de afaceri într-unul din programele de instruire și consultanță implementate prin granturi.

4. Începe să găsești clienți

Nu aștepta până îți lansezi afacerea pentru a face rost de clienți sau de consumatori, pentru că aceștia sunt elementul central care determină succesul său eșecul inițiativei tale. Fă cât mai mult networking! Adună contacte! Oferă mostre cu produsul/ serviciul tău! Niciodată nu este prea devreme să începi să faci marketing pentru afacerea ta.

5. Scrie-ți planul de afaceri

Principala motivație pentru a -ți scrie planul de afaceri înainte de a porni la drum este aceea de a economisi timp și bani ulterior pe parcursul dezvoltării afacerii. În plus, planul de afaceri te ajută să îți clarifici conceptul de afacere și îți oferă o hartă generală pe baza căreia vei investi în creșterea afacerii tale. Nu este nevoie să faci un plan de afaceri detaliat și stufos, concentrează-te pe acele elemente esențiale ale planului care să te ajute pe parcursul dezvoltării afacerii.

6. Fă o cercetare de piață

Pentru fundamentarea planului de afaceri vei fi nevoit să faci o cercetare de piață, dar asta este doar începutul: ca să îți crești șansele de succes în afaceri este nevoie să devii expert în industria, produsele sau serviciile pe care le livrezi, asta dacă nu ești deja. O soluție de început ar fi să te înscrii în asociațiile profesionale de profil.

7. Apelează la profesioniști

Un antreprenor nu este și nu trebuie să fie un om – orchestră: nu ai cum să fii expert în toate și nici nu trebuie să îți propui, așa că învață să lucrezi cu profesioniști în acele domenii pe care nu le stăpânești: contabilitate, juridic, marketing, consultanță în afaceri etc. Riști să pierzi mult timp și bani dacă vei încerca să înveți tu să faci toate lucrurile de care ar trebui să se ocupe un specialist, așa că nu ezită să apelezi la experți de fiecare dată când ai o problemă de specialitate.

8. Asigură-te că ai un minim de capital

Înainte de a te lansa în afacere asigură-te că dispui de niște bani: fă economii, împrumută de la familie și prieteni sau abordează potențiali investitori. Fă-ți un plan de back-up financiar. Învață să îți faci un buget pentru afacerea ta. Nu te aștepta că o dată ce îți începi afacerea să primești finanțare de la o banca, pentru că în general acestea sunt reticențe la a finanța start-up-uri. Ia în calcul să apelezi la un program de finanțare pentru afaceri noi.

9. Dă dovadă de profesionalism de la început

Tu, în calitate de antreprenor ești cel mai bun agent de marketing pentru afacerea ta, așa că tot ceea ce faci și comunici trebuie să inspire profesionalism. Asta înseamnă că totul, de la îmbrăcăminte și atitudine, la cărți de vizită și comportament trebuie să fie impecabil și să ofere încredere potențialilor clienți și colaboratori.

10. Pune-ți la punct de la început aspectele legale și fiscale

Poate cea mai puțin interesantă activitate a unui antreprenor este cea referitoare la aspectele legale și de fiscalitate, dar acestea sunt esențiale atât pentru succesul afacerii, cât și pentru liniștea antreprenorului. În plus, este mult mai dificil și mai costisitor să încercați să reparați ulterior greșelile de genul acesta, așa că împreună cu consultantul sau cu contabilul ții și avize sunt necesare, care este regimul de impozitare, etc.

Cele 10 reguli de mai sus nu îți vor asigura automat succesul, dar te vor ajută să îți pui afacerea pe picioare într-un mod sănătos și cu mai puțin stres.

Mult succes și inspirație!

P.S. Înainte să bați palmă cu un potențialul partener de afaceri, ar fi bine să-i verifici activitatea, că să te asiguri că negociezi termenii acordului în cele mai bune condiții pentru tine. Apelează la Biroul istoriilor de credit INFODEBIT CREDIT REPORT pentru verificarea altor agenți economici. Verifică gratuit un agent economic pe www.infodebit.md: adrese, administatori, fondatori, conexiuni cu alte firme, date privind rapoartele financiare sau solicită evaluarea bonității persoanei fizice sau juridice, prin oferirea unui pontaj de SCORING. Mai multe informații despre cum te putem ajuta să eviți persoanele supra-îndatorate sau escrocii poți afla pe pagina noastră web sau la (022) 82 97 27.

Sursa: plandeafacere.ro