Profitul net realizat de sectorul bancar, în creștere cu 30,8% în primul semestru din 2019 față de perioada similară a anului trecut

În primul semestru al anului curent profitul net realizat de sistemul bancar național a fost în mărime de 1,2 mld. lei, în creștere cu 30,8% față de perioada similară din 2018. Creșterea este rezultatul majorării veniturilor de exploatare nete cu 8,8%, dar și a diminuării cu 9,5% a defalcărilor pe alte articole de cheltuieli. Cele mai importante surse de venit ale sectorului bancar le-au reprezentat veniturile din dobânzi (63% din veniturile totale de explotare nete), care au fost cu aproape 3,2 ori mai mari decât cheltuielile aferente, cât și veniturile din onorarii și comisioane (23% din veniturile totale de explotare nete) care au înregistrat valori de 2,6 ori mai mari decât cheltuielile aferente în perioada examinată.

Toate cele 11 bănci comerciale active în țară au raportat profit aferent activităților desfășurate în prima jumătate a anului curent, 87% din profitul net realizat de întreg sectorul bancar revenind primelor 4 dintre cele mai mari bănci comerciale din țară.

 

Sursa: BNM
În sectorul bancar național predomină băncile care înregistreaă profit. Pentru perioada începând cu anul 2012 numărul băncilor care pe durata unui an au înregistrat pierdere a fost nu mai mare de 2, excepție fiind anul 2014.


 

Sursa: BNM

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit Infodebit.