Mihail Lopatin, Analist Date INFODEBIT: Piața creditelor de consum a înregistrat în septembrie un comportament dinamic, semnalând totodată consecințele perioadei de izolare

Conform datelor acumulate în cadrul Biroului Istoriilor de Credit INFODEBIT, sezonul de toamnă a început cu o activizare pe piața împrumuturilor. Astfel, comparând evoluția pieței în trimestrul II, perioadă în care au fost suspendate total sau parțial majoritatea activităților economice, în trimestrul III măsurile de izolare au fost mai relaxate, iar reluarea activității în domeniul comerțului a determinat creșterea cu 38.9% a numărului debitorilor. În comparație cu datele din trimestrul II atât persoane fizice, cât și persoane juridice au acumulat 231533 debitori activi la sfârșitul lunii septembrie. Totodată, analizând evoluția lunară observăm o creștere de 4.6% a debitelor active față de luna august. Structura portofoliului datoriilor raportate este compusă din: 76.87% credite acordate de către organizațiile financiare nebancare, creditele acordate de către băncile comerciale constituie 5.02%, datoriile administrate de către companiile de colectare cuprind 17.89%, iar datoriile companiilor prestatoare de servicii reprezintă 0.21%.

Tab.1 Structura portofoliului datoriilor

În ceea ce privește creditarea în domeniul financiar bancar și nebancar numărul solicitărilor de credite a crescut cu 9% față de luna precedentă, înregistrând cel mai mare număr din acest an. Totuși, numărul creditelor acordate a scăzut nesemnificativ, cu doar 0.3%, astfel încât rata de aprobare s-a apropiat de 44.3%.

Tab.2 Angajamente noi create de către OCN-uri și bănci comerciale

Nivelul performanței creditelor active se menține la 73.5%. Numărul angajamentelor cu istoric pozitiv a crescut cu doar 1% față de luna august, în timp ce debitele cu întârziere la plată mai mică de 6 luni a scăzut cu cca 8%, iar cele cu întarziere la plată mai mare de 6 luni a crescut cu 11%.

Tab.3 Performanța debitelor active

În coșul creditelor cu statut închis s-au mai adăugat 38460 de datorii, dintre care 93.13% au fost achitate în termen, iar debitele care au fost cesionate către terți constituie 4.25%. Datoriile cu istoric negativ care au fost supuse procedurilor de colectare formează 2.57% din total, iar angajamentele raportate ca pierdere 0.05%.


Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.