Autentificarea persoanelor în scopul verificării istoriei de credit cu ajutorul cardurilor bancare, discutată de INFODEBIT cu reprezentanții BNM

Autentificarea persoanelor în scopul verificării istoriei de credit cu ajutorul cardurilor bancare, discutată de INFODEBIT cu reprezentanții BNM

Directorul general al Biroului istoriilor de credit INFODEBIT, Antonina Ceban-Bejenaru și Directorul pentru dezvoltare INFODEBIT, Veaceslav Mîrza au avut o întrevedere cu reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Întâlnirea a avut loc urmare a demersului INFODEBIT adresat BNM cu privire la implementarea unei practici larg răspândită în țările Uniunii Europene, Brazilia, precum și în Statele Unite ale Americii, care se referă la autentificarea persoanei cu ajutorul cardului bancar pentru verificarea Raportului istoriilor de credit de către subiectul istoriei de credit, dar și pentru a facilita tranzacțiile online.

Mecanismul de funcționare este bazat pe faptul că, orice prestator de servicii care acceptă plata cu cardul (de ex. VISA/ Mastercard) poate verifica datele persoanei care a efectuat plata, având acces la codul numeric personal (IDNP) al plătitorului - deținător al cardului bancar.

Introducerea mecanismului de autentificarea a persoanelor cu ajutorul cardului bancar ar facilita procesul de verificare a rapoartelor istoriilor de credit pentru cetățenii care doresc să acceseze informațiile despre istoria creditară proprie cu care au fost înscriși în biroul istoriilor de credit. Totodată, inițiativa INFODEBIT privind posibilitatea identificării persoanei cu ajutorul cardului bancar vine să susțină demersul autorităților de a impulsiona piața vânzărilor online din Republica Moldova.

În cadrul discuțiilor, părțile au abordat aspecte legate de practica externă referitor la autentificarea persoanei cu ajutorul cardului bancar, inclusiv eventuale mecanisme care ar permite realizarea procesului de autentificare și prezentare a acordului de voință al deținătorului de card. Un subiect aparte al discuțiilor a vizat reglementările legale existente, precum și ajustările legislative suplimentare necesare pentru a asigura implementarea practicii autentificării persoanei cu ajutorul cardului bancar.

INFODEBIT este cel mai inovativ și de încredere birou al istoriilor de credit din Republica Moldova, care deține certificarea internațională ISO 9001 și ISO 27001. INFODEBIT asigură suport în procesul de creditare la 90% dintre organizațiile de microfinanțare de top și 20% din piața bancară din Moldova.

Biroul istoriilor de credit INFODEBIT CREDIT REPORT

www.infodebit.md • (022) 82 97 27 • Chișinău, str. Hîncești 138/1 • https://www.facebook.com/InfodebitMoldova