ANRCETI recomandă INFODEBIT

ANRCETI recomandă INFODEBIT

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a recomandat furnizorilor, ce activează în sectorul comunicaţiilor electronice, utilizarea serviciilor Registrului Negativ al Debitorilor Activi - primul sistem european de identificare a rău-platnicilor, care oferă servicii pentru prevenirea şi reducerea riscurilor în afaceri, diminuarea contactului cu escrocii, precum şi pentru recuperarea datoriilor, fără costuri şi eforturi suplimentare - prin simpla introducere a debitorilor în Lista Neagră.

Registrul Negativ al Debitorilor Activi, lansat în noiembrie 2014, gestionat de compania INFODEBIT SRL, parte a Grupului European JULIANUS INKASSO, este specializat în administrarea, prelucrarea şi difuzarea informaţiei despre datoriile restante în sfera bancară şi nebancară.

În prezent, în acest registru sunt incluşi peste 100 mii de debitori activi, cifra respectivă fiind în creştere - www.infodebit.md.

Registre similare INFODEBIT-ului funcţionează în peste 20 de ţări membre ale Uniunii Europene. Eficienţa de colectare a datoriilor prin intermediul Registrului Negativ al Debitorilor Activi atinge, în aceste ţări, pragul de circa 40%. În Republica Moldova această eficienţă a atins pragul de 25 % în doar 2 săptămîni de la introducerea debitorilor în Registru.

Activitatea Registrului Negativ al Debitorilor Activi - INFODEBIT este reglementată de Directiva 95/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 24.10.1995 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date şi de Legea Republicii Moldova nr. 133 din 08.07.2011 privind protecţia datelor cu caracter personal.

Sursa: http://anrceti.md/news28012015