Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Creșterea creditării economiei a continuat și pe durata crizei din economie

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Creșterea creditării economiei a continuat și pe durata crizei din economie

La finele primului semestru al anului volumul portofoliul de credite al băncilor comerciale din țară a atins valoare de 41,5 mld. Lei. Astfel, în perioada vizată sectorul bancar a majorat creditarea economiei cu aproximativ 1,1 mld. Lei. Față de situația de acum un an, mărimea portofoliului de credite al băncilor comerciale s-a majorat cu 7,1%. Pe durata primelor 6 luni ale anului, portofoliului de credite, deși nesigur, și-a continuat evoluția ascendentă, datele pentru luna iunie curent denotă o creștere de 2,7% față de luna ianuarie a anului. Partea majoră din creșterea volumului portofoliului de credite are o destinație neproductivă, fiind alocat pentru procurarea/ construcţia imobilului. Totuși, creditarea industriei energetice a sporit cu peste 317 mil. lei, iar creditarea agriculturii a sporit cu alte 245 mil. lei.

Evoluțiile portofoliului de credite a sectorului bancar reflectă tendințele din economia națională, care se vor face cunoscute în statisticile oficiale la o dată mai târzie. Atrage atenția scăderea accentuată a creditării de către băncile comerciale a domeniului construcțiilor și a mediului financiar nebancar. Pentru domeniul construcțiilor această schimbare este asociată unei creșteri importante a ponderii creditelor compromise în total credite acordate sectorului, care a atins valoarea de 17% conform ultimelor date disponibile. Pe de altă parte volumul creditelor de consum a crescut nesemnificativ, iar portofoliul creditelor acordate industriei productive, alimentare și comerțului a înregistrat scăderi, deși în mărimi nesemnificative. Aceste date oferă speranță că impactul crizei din sectorul sanitar asupra economiei naționale va fi unul moderat negativ spre finele anului.

Pentru trimestru unu al anului ponderea portofoliului creditelor acordate de către băncile comerciale în PIB chiar a crescut, fiind în mărime estimativă de 19,8%, în creștere cu 1 p.p. față de datele primului trimestru al anului trecut.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit Infodebit.