Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Consumul final de bunuri a populației a revenit pe direcția de creștere în luna iunie curent

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Consumul final de bunuri a populației a revenit pe direcția de creștere în luna iunie curent

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul și cu ridicata, cu bunuri și servicii prestate întreprinderilor și populației a atins valoarea de 105,2 mld. Lei pe durata primelor 6 luni ale anului, fiind cu 11,5 mld. Lei mai mică față de mărimea atinsă în primul semestru al anului trecut. Evoluția veniturilor din vânzările agenților economici în economia națională denotă impactul sever asupra economiei naționale a crizei sanitare din anul curent. Scăderea cu 11,5 mld. Lei în termeni nominali sau cu 9,8% a veniturilor din vânzările agenților economici, este asociată unei rate medii anuale a inflației pe perioada raportată în mărime de 5,4% față de perioada similară a anului trecut.

Sub aspectul componentelor sale, cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul a revenit totuși pe tendința de creștere în luna iunie curent, fiind cu 3% mai mare în prețuri comparabile față de situația din luna iunie 2019. Datele pentru aceiași perioadă denotă o scădere cu 43,5% a cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei, o scădere cu 22,7% a cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţa prestate, în principal, întreprinderilor și o scădere cu 11% a cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata.

Pe durata primelor 6 luni ale anului cele mai însemnate scăderi în comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) şi serviciile de piaţă prestate populaţiei în prețuri comparabile au fost atestate în activităţile agenţiilor turistice şi ale tur-operatorilor; alte servicii de rezervare şi asistenţă turistică (-77,6%); Activităţile de cazare şi alimentaţie publică (-47,4%); Activităţile de recreare, de agreement (-44,5%); Comerţul cu amănuntul de bunuri culturale şi recreative, în magazine specializate (-42,6%). În același timp s-au majorat veniturile din vânzările în comerţul cu amănuntul al altor produse casnice, în magazine specializate (+11%); Comerţul cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor şi al produselor din tutun, în magazine specializate (+9,6%) și reparaţiile de calculatoare, de articole personale şi de uz gospodăresc (+3,1%).

În cazul comerțului cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) şi serviciile de piaţă prestate întreprinderilor, scăderi importante au fost atestate în activităţi de intermediere în comerţul cu ridicata (-48,3%); transport și depozitare (-28,6%) și tranzacţii imobiliare (-22,8%). Cel mai mult au crescut vânzările în comerțul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+56,4%).

Creșterea cifrei de afaceri în prețuri comparabile din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete)  survenită în luna iunie curent, după o prăbușire a acestui indicator cu 22,2% și respective 7,4% în lunile aprilie și mai față de perioada similară a anului trecut, reprezintă un prim semnal de recuperare a economiei naționale urmare restricțiilor cu impact economic impuse de către autorități. Dezvoltarea unor acțiuni de suport a ramurilor economiei naționale cel mai mult afectate de către restricțiilor de ordin administrativ impuse, reprezintă încă un deziderat în vederea aplanării consecințelor nefaste asupra agenților economici vizați.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit Infodebit.