Retrospectiva evoluției pieței de creditare nebancară în primul semestru din 2020

Retrospectiva evoluției pieței de creditare nebancară în primul semestru din 2020

Ritmul de creștere în domeniul acordării împrumuturilor în sectorul financiar nebancar înregistrat în trimestrul II al anului curent demonstrează o scădere în raport cu dinamica din trimestrul I, marcând o creștere de circa 10.5% față de perioada similară a anului trecut, iar în domeniul leasingului financiar înregistrandu-se chiar o scădere de cca 3.5%. De exemplu, în primele trei luni ale anului curent ritmul de creștere a volumului împrumuturilor a fost mai vizibl, fiind în ascensiune cu 31% față de cifrele înregistrate în trimestrul I din 2019. Evident că, explicația este legată de situația complicată creată de criza pandemică, care a perturbat activitatea în toate sectoarele economiei, dar și în diverse alte sfere ale vieții sociale.

Scăderea indicatorilor activității OCN-urilor pe parcursul trimestrului II se observă inclusiv în raport cu datele de la finele anului precedent, volumul împrumuturilor înregistrând o diminuare de cca 1.3%, iar leasingul financiar cu peste 6%.

Este important de menționat și faptul că volumul creditelor bancare și a împrumuturilor, inclusiv a leasingului financiar, atrase de OCN-uri atestă o scădere semnificativă a ritmului de creștere, diferența fiind de doar 1% față de trimestrul II din 2019. Acest fapt a influențat negativ și ponderea resurselor atrase de la bănci din totalul activelor OCN-urilor care a scăzut până la 57%, față de cca 60% înregistrate în trimestrul I al anului curent. Totodată, datele mai indică o scădere a numărului beneficiarilor împrumuturilor oferite de instituțiile financiare din afara sectorului bancar cu peste 7.6% de la inceputul anului.

În sectorul bancar activitatea de acordare a împrumuturilor înregistrează, de asemenea, o corecție a tendinței de creștere stabilită de la începutul anului precedent. Totodată, observăm o creștere a creditelor acordate persoanelor fizice cu peste 23% față de perioada similară a anului trecut, fapt ce a determinat majorarea ponderii acestora în stuctura creditelor bancare la cca 35.5%.

Analiza a fost realizată de Mihail Lopatin, Analist Date în cadrul Biroului Istoriilor de Credit INFODEBIT, în baza rapoartelor prezentate de Comisia Națională a Pieței Financiare și Banca Națională a Moldovei.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.