Ce înseamnă bonitatea financiară și când îți poate fi de folos acest lucru?

Ce înseamnă bonitatea financiară și când îți poate fi de folos acest lucru?

Chiar dacă trăim într-un secol în care informațiile se afla la cel mult un click distanță de noi, însa cu toate acestea, mereu vor exista anumite noțiuni și diferiți termeni noi, pe care nu îi cunoaștem. Este un lucru absout firesc. Domeniul economic nu face niciun fel de excepție de la această regulă, astfel că și aici vom găsi o varietate de termeni economici pe care nu îi cunoaștem, mai ales daca nu am avut de a face cu acest domeniu.

Bonitatea financiară este unul dintre termenii foarte comuni despre care aud în special agenții economici care solicită credite unor instituții bancare. Cea mai simplă definiție pe care o putem acorda pentru bonitatea financiară este nivelul de apreciere acordat unui agent economic de către o instituție bancară la solicitarea unui credit. Așa cum bine stim, acordarea unui credit este un lucru condiționat de o serie de factori, indiferent că vorbim despre persoane fizice sau companii. Absolut nicio instituție bancară existentă nu va acorda credit unei persoane fizice sau agent economic fără a verifica multiple detalii despre trecutul acestoa.

In esență, bonitatea financiară trebuie privita ca o evaluare a capacității de rambursare a creditului solicitat și se bazează desigur pe indicatori economici specifici. În termeni mult mai simpli, bonitatea este cea care evaluează atât situația financiară a unei companii, cât și "seriozitatea"acesteia.

În cele ce urmează, iți vom furniza câteva motive pentru care bonitatea este un lucru pentru care ar trebui să te preocupi, în special dacă ai de gand să soliciți un credit bancar în viitorul apropiat.

Bonitatea financiară, detaliul care poate face diferența dintre acordarea și neacordarea unui credit.

Dacă există un motiv foarte bine întemeiat pentru care bonitatea financiară este un lucru pentru care să te preocupi acela este faptul ca aceasta reprezintă în speța imaginea și istoricul financiar al intreprinderii tale. Înainte de a ți se acorda un credit bancar, un agent va verifica atent toate detaliile legate de performanțele financiare atinse de compania ta. Cu alte cuvinte, bonitatea financiară este lucrul care poate face o diferența uriașă între acordarea sau neacordarea unui credit bancar pntru compania ta. Dacă în urma evaluării, un agent al unei instituții bancare considerăintreprinderea ta a fi una "seriosa", fără un istoric de datorii sau litigii, atunci aprobabrea unui credit banacar nu va fi decât o simplă chestiune de timp.

Ce aspecte se iau în calcul în procesul de evaluare al bonității?

Procesul de evaluare al bonității este unul în care se iau în calcul o serie de aspecte care au legătura cu compania ta. Câteva dintre cele mai comune aspecte pe care o instituție bancară le va urmări, sunt reprezentate de:

Istoricul plătilor, încadrarea în termen, numărul zilelor de întârziere la plată a creditelor deja existente, penalizari;
Rambursări anticipate;
Popriri suspendate sau active pe conturi.
Datorii bugetare;
Imagine publică;
Continuitate în activitate.

Așadar, este vorba despre o listă destul de complexă de detalii care vor fi luate în calcul înainte de acordarea unui credit, pentru că o instituție bancară trebuie să știe cu exactitate cui acordă sprijin financiar, dar și care sunt posibilitățile solicitantului de a returna creditul.

Cum poate fi îmbunătațita bonitatea financiară?

Păstrarea unui istoric de plată cît mai curat și a unor relații bune cu toți parteneri și organizațiile publice sau private reprezintă singura cale prin care poți demonstra unei instituții bancare "seriozitatea" intreprinderii tale. Ori de câte ori vor aparea situații de neplată sau alte probleme similare, acestea vor lasa o "pată" pe imginea companiei tale, astfel că șansele de a obține creditul dorit, vor scadea.

Pentru a afla cum stai cu sănătatea ta financiară, verifică la INFODEBIT Raportul istoriei tale de credit și/ sau BUSINESS SCORING-ul și informațiile legate de compania ta.

 

Sursa: gsp.ro