Webinar ACIPE: Impactul COVID-19 asupra activității birourilor istoriilor de credit

Webinar ACIPE: Impactul COVID-19 asupra activității birourilor istoriilor de credit

Pe data de 4 martie curent, a avut loc webinarul „Impactul COVID-19 asupra activității birourilor istoriilor de credit”, organizat pe platforma Asociației Birourilor de Credit din Eurasia (ACIPE) de Elena Koneva, Director Internațional FICO, la care au participat Veaceslav Mîrza, Director de dezvoltare al Biroului istoriilor de credit INFODEBIT și Mihail Lopatin, Analist Date INFODEBIT.

În cadrul discuțiilor, membrii ACIPE au ajuns la concluzia că ponderea datoriilor cu statut negativ nu a înregistrat creșteri semnificative pe durata anului 2020, în pofida previziunilor formate odată cu impunerea măsurilor de autoizolare și suspendarea activităților economice în prima jumătate a anului trecut. Acest fapt se datorează, în mare parte, gestionării eficiente a pandemiei de către autorități, dar și institutiilor de creditare, care au oferit susținere debitorilor afectați de criză, prin introducerea perioadelor de grație și a unor condiții avantajoase de restructurare a datoriilor, fapt confirmat de toți participanții la webinar.

În altă ordine de idei, membrii ACIPE au subliniat importanța monitorizării activității băncilor comerciale, în special a volumelor rezervelor statutare și a provizioanelor pentru riscuri financiare, dat fiind faptul că, anume creditorii principali au amortizat impactul pandemiei asupra capacității de plată a subiecților istoriilor de credit.

De asemenea, s-a atras atenția asupra capacității neexploatate a sectorului de creditare B2C în regiunea țărilor CSI, primul pas pentru valorificarea potențialului fiind dezvoltarea domeniului educației financiare.

ACIPE a fost înființată în anul 2018, cu scopul de a contribui la dezvoltarea serviciilor birourilor istoriilor de credit, prin facilitarea schimbului de informații între membrii Asociației despre împrumuturi și obligații legate de datorii atât pentru persoane juridice, cât și fizice. ACIPE numără circa 1000 de membri. INFODEBIT a devenit membru ACIPE în anul 2020.