Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Moldova a înregistrat un volum maxim a debursărilor de credite externe în anul 2020

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Moldova a înregistrat un volum maxim a debursărilor de credite externe în anul 2020

Debursările de împrumuturi externe pentru sectorul public, sau public garantate, au atins un maxim istoric în anul 2020 pentru întreaga perioadă de după independența țării. Sursa mijloacelor împrumutate a provenit în proporție de 95% din fondurile puse la dispoziție de creditori multilaterali și Banca Mondială.

Pe durata ultimilor 30 de ani Republica Moldova a atras credite externe pentru sectorul public, sau public garantate în mărime de 3,2 mld. USD, din care majoritatea au fost oferite de către organizațiile internaționale (parteneri multilaterali), 2% fiind oferite de deținătorilor de obligațiuni și 26% din credite au fost oferite de către partenerii bilaterali. Elitele politice care au guvernat țara au dezvoltat abordări diferite în partea ce ține de atragerea fondurilor externe, dar și au obținut o performanța variată în acest domeniu. Perioada care a urmat anului 2010 până în prezent, odată cu schimbarea elitelor politice, a dus și la o creștere masivă a mijloacelor împrumutate din exterior de către sectorul public, majoritatea dintre acestea fiind oferite de către partenerii multilaterali. Pe când, în perioada 1991-1998, cele mai multe credite au fost oferite sectorului public național de către partenerii bilaterali, reprezentați în special de către Federația Rusă care de altfel rămâne până în prezent a fi cel mai important creditor bilateral a țării (urmare creditelor oferite în anul 1997).

În perioada de după anul 2010 Republica Moldova a beneficiat de asemenea și de cele mai multe credite oferite domeniului privat, mijloacele fiind oferite de creditori multipli.

Situația în partea ce ține de fluxurile nete ale creditelor externe de care beneficiază țara se prezintă diferit pentru perioadele analizate. După anul 2010 situația la acest capitol este caracterizată prin intrări nete pozitive a creditelor oferite pentru sectorul public și de fluxuri negative ale creditelor externe oferite sectorului privat.

Deși volumul creditelor externe oferite țării, atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat, a crescut simțitor în perioada de după anul 2010, sub aspect regional situația din Republica Moldova nu este una foarte reușită. Din rândul celor mai slabe economii din Europa, Republica Moldova a atras pe durata ultimilor 30 de ani cel mai mic volum al creditelor externe oferite, atât pentru sectorul public cât și pentru cel privat, care este în termeni per capita de ordinul a 110,15 dolari SUA versus 229,14 USD și 192,05 USD în cazul Ucrainei și Bosniei și Herțegovina, respectiv.

Atrage atenția și diferențele pe care le înregistrează Republica Moldova cu economiile regionale din perspectiva costului mijloacelor atrase. Serviciul datoriei versus debursările de credite externe produce valori cuprinse între 108% pentru Moldova și Ucraina și 87% și respectiv 78% în cazul Bosniei și Herțegovina, și Albaniei. Astfel, creditele externe pe durata întregii perioade de după anul 1991 au produs un efect financiar negativ pentru Ucraina și Moldova în termeni per capita, în mărime de 511 și respectiv 251 USD și un efect financiar pozitiv în cazul Bosniei și Herțegovina și Albaniei în mărime de 723 și respectiv 929 USD.

Sursa: În baza datelor BM

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.