Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Volumul producției industriei prelucrătoare pe durata primului trimestru al anului a continuat tendința negativă din anul trecut

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Volumul producției industriei prelucrătoare pe durata primului trimestru al anului a continuat tendința negativă din anul trecut

Producția industrială a înregistrat o creștere de 1,7% în serie ajustată sezonier pe durata primelor 3 luni ale anului[ Conform datelor BNS]. Această evoluție este o consecință a creșterii producției de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+17,6%), față de perioada similară a anului trecut, pe când în industria extractivă și în industria prelucrătoare s-au înregistrat descreșteri de -5,8%, respectiv -4,2%.

Per ansamblu, ritmul de creștere a sectorului industrial înregistrat pe durata primului trimestru al anului curent este similar cu nivelul mediu de creștere de 1,8% a sectorului vizat al economiei naționale în perioada 2014-2020. Totuși, excluzând influența negativă din anul trecut exercitată de criza sanitară, ritmul mediu de creștere a producției industriale în perioada 2014-2019 a fost de 3%, fiind determinat în special de o rată medie anuală de creștere a producției industriei prelucrătoare de 3,8%. Or, urmare a scăderii importante din anul trecut, volumul producției industriei prelucrătoare continuă traiectoria negativă și în anul curent, deși la valori mai puțin reduse.

Sursa: În baza datelor BNS

Performanța industriei prelucrătoare pe durata anului curent este înrăutățită și de creșterea accentuată, peste media ultimilor 7 ani (+3,7%), a indicilor prețurilor producției industriale. La finele lunii aprilie curent, indicele prețurilor producției industriei prelucrătoare a crescut cu 4,9% față de situația de la finele anului trecut, această creștere fiind responsabilă de creșterea de 4,5% a prețurilor pe întreg sectorul industrial al țării.

Sub aspectul activităților economice, cele mai semnificative creșteri ale indicilor prețurilor au fost atestate pe durata primelor trei luni ale anului în fabricarea uleiurilor (+53,3%) și produselor de morărit (+16%), asociate unor reduceri ale indicilor volumului producției de (-)54,7% și respectiv de (-)32,4%.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.