Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Comerțul bunurilor din import este principala sursă de majorare a veniturilor bugetului de stat

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Comerțul bunurilor din import este principala sursă de majorare a veniturilor bugetului de stat

La finele lunii mai curent în bugetul de stat s-au încasat 17,4 mld. Lei venituri, în creștere cu peste 24 de procente față de situația de acum un an. Cea mai importantă contribuție la majorarea veniturilor a fost exercitată de aplicarea taxei pe valoarea adăugată la mărfurile importate (46,8%), taxei pe valoarea adăugată la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul țării (15%) și de veniturile realizate din aplicarea accizelor/ taxelor vamale (12,8%). Contribuția la majorarea veniturilor bugetului de stat din aplicarea impozitelor pe veniturile persoanelor juridice și fizice a fost de 10,2% și respectiv 3,1%.

Evoluția încasărilor din aplicarea impozitelor și taxelor denotă o înrăutățire calitativă de moment a situației economice din țară, în pofida unei creșteri de 1,8% în termeni reali a PIB în primul trimestru al anului. Ponderea veniturilor încasate din aplicarea TVA la mărfurile importate a ajuns să reprezinte 40,4% din totalul veniturilor bugetului de stat, în creștere cu 154 puncte procentuale de bază față de situația de la finele lunii mai a anului trecut. În același timp veniturile din aplicarea TVA la mărfurile, produsele și serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova și-au redus ponderea în totalul veniturilor bugetului de stat cu 96 puncte procentuale de bază. În partea ce ține de aplicare impozitelor pe venit, situația este mixtă. Ponderea în totalul veniturilor bugetului de stat a impozitului pe venitul obținut din activitatea de întreprinzător s-a majorat cu 21 punte procentuale de bază, pe când ponderea impozit pe venitul reținut din salariu s-a diminuat cu 16 punte procentuale de bază.

Pe durata primelor 4 luni ale anului Republica Moldova a înregistrat un deficit al balanței comerciale de 1,2 mld. USD, în creștere cu 46,4% față de situația de acum un an, în special pe dimensiunea comerțului extern cu statele UE (+70,8%). Sectorul extern fiind de altfel responsabil de efectul negativ net de 8,2% exercitat asupra PIB pe la finele primului trimestru al anului. Finanțarea acestui deficit s-a realizat din contul remitențelor, împrumuturilor externe și altor surse. În total în primele cinci luni ale anului în bugetul de stat au fost atrase 2,2 mld. Lei împrumuturi externe.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.