Sistemul de management al riscului de credit folosit de TOP 10 companii din 500 cele mai de succes companii la nivel mondial, acum și în Moldova

Sistemul de management al riscului de credit folosit de TOP 10 companii din 500 cele mai de succes companii la nivel mondial, acum și în Moldova

Instituțiile financiare din domeniile financiar bancar și nebancar din Republica Moldova vor avea acces la unul dintre cele mai apreciate standarde de evaluare a riscului de credit la nivel mondial – Scorul FICO.

Acest lucru a devenit posibil urmare a încheierii unui contract exclusiv între Biroul Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Reportˮ şi „Первое кредитное бюроˮ din Kazahstan, companie care deține drepturile de furnizare a Scorului FICO Score în spațiul CSI.

„FICO este o companie internaţională cu sediul central în SUA şi are peste 55 de ani de experienţă pe piaţă, și anume în crearea modelelor de scoring în toată lumea. Este foarte important că noi, împreună cu FICO, venim şi pe piaţa din Republica Moldovaˮ, a declarat Ruslan Omarov, Director general al «Первое кредитное бюро» din Kazahstan.

La evenimentul de prezentare a Scorului FICO au participat reprezentanți ai domeniilor financiar bancar și nebancar din Republica, precum și ai Camerei de Comerţ Americane din Moldova (AmCham), care au salutat inițiativa Infodebit de a aduce Scorul FICO în țara noastră.

Un mesaj în acest sens a fost postat pe contul AmCham Moldova de pe rețelele sociale, în care se menționează că: „AmCham felicită «Infodebit Credit Report», membru AmCham, pentru aducerea în comunitatea de afaceri din Moldova a Scorului FICO. Acesta va permite creditorilor să realizeze o estimare mai bună a bonității clienților, ceea ce va dezvolta folosirea serviciilor financiareˮ.

Industria financiară reprezintă un domeniu complex. Există mai multe sectoare și fiecare activează după propriile seturi de reguli. Cu toate acestea, Scorul FICO poate fi utilizat cu succes atât de bănci, organizații de creditare nebancară, asiguratori sau companii din domeniul telecomunicațiilor. „Integrarea Scorului FICO în sistemul INFODEBIT va oferi posibilitatea mediului de afaceri din țara noastră să beneficieze de avantajele unui standard internațional pentru managementul riscului de credit asociat persoanelor fiziceˮ, a menționat Antonina Ceban-Bejenaru, Director general al Infodebit.

Scorul FICO reprezintă o modalitate standardizată prin care instituțiile financiare din lumea întreagă pot stabili, într-o manieră obiectivă, gradul de risc al unui potențial client care solicită un credit. Fondată în 1956, Compania FICO are o istorie de peste 50 de ani de excelență analitică. Printre clienții FICO se numără mai mult de jumătate din primele 100 de bănci din lume.

Biroul Istoriilor de Credit INFODEBIT CREDIT REPORT