Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Moldova înregistrează o performanță modestă în rândul statelor europene privind accesul la servicii financiare

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Moldova înregistrează o performanță modestă în rândul statelor europene privind accesul la servicii financiare

Dezvoltarea sistemului financiar este importantă în vederea asigurării creșterii economice. Un sistem financiar eficient este factorul care poate asigura dezvoltarea economică susținută, prin creșterea ratei de acumulare a capitalului. Rolul sistemului financiar rezidă în stimularea îmbunătățirii productivității prin alegerea unor antreprenori și proiecte de calitate superioară, respectiv mobilizarea finanțării externe pentru acești antreprenori/proiecte. Existența unui sistem financiar activ implicat în selectarea proiectelor investiționale și asigurarea acestora cu resurse financiare pe termen lung este deosebit de importantă pentru economiile în curs de dezvoltare. De altfel, consolidarea capacității instituțiilor financiare naționale de a încuraja și extinde accesul la servicii bancare, de asigurări și financiare pentru toți este una dintre țintele obiectivelor de dezvoltare durabilă aprobate de statele membre ale ONU.

O serie de indicatori sunt dezvoltați la nivel internațional în vederea măsurării performanței statelor în domeniul accesului la servicii financiare[ Financial Access Survey - At a Glance - IMF Data]. Situația la acest capitol pentru Republica Moldova nu arată în totalitatefavorabil. Sub aspectul numărului filialelor băncilor comerciale per 1000km2 sau la 100.000 populație adultă oferă o perspectivă bună pentru Republica Moldova în raport cu alte economii europene, inclusiv cele din grupul economiilor emergente.

Sursa: În baza datelor FMI

Totuși, numărul de bancomate la 1000km sau 100.000 populație adultă, la finele anului 2019, a fost inferior față de media economiilor europene în dezvoltare. Similar, Moldova înregistrează performanțe modeste în folosirea cardurilor bancare. La finele anului 2019, în Moldova numărul cardurilor bancare de credit la 1.000 persoane populație adultă a fost de 10 ori mai mic față de media economiilor europene în dezvoltare.

De asemenea, valoarea tranzacțiilor bancare prin internet și telefonie mobilă, pe durata anului 2019, prin raportare la PIB în cazul Republicii Moldova nu s-a ridicat nici la 2/3 din mărimea acestui indicator pentru economiilor europene în dezvoltare. În Republica Moldova de altfel, tehnologia „banilor mobili” care se referă la serviciile de plată operate în conformitate cu reglementările financiare și efectuate de la sau prin intermediul unui dispozitiv mobil, deci care implicit permite primirea, stocarea și cheltuirea bani folosind un telefon mobil, răspândită în alte economii emergente, inclusiv România, nu este răspândită.

 

Sursa: În baza datelor FMI

Totuși, deși performanța țării în partea ce ține de numărul filialelor instituțiilor bancare este bună, volumul serviciilor oferite de către acestea este redus. Pentru anul 2019 numărul beneficiarilor creditelor bancare la 1.000 de persoane, populație adultă, a fost de trei ori mai mic față de media pentru economiile europene în dezvoltare. Similar, volumul creditelor acordate de către băncile comerciale, exprimat ca pondere în PIB (total sau doar cele acordate IMM-urilor), în cazul Republicii Moldova nu a reprezentat nici jumătate din valoarea medie la acești indicatori pentru economiile europene în dezvoltare, în anul 2019.

Republica Moldova este, de altfel, caracterizată printr-o performanță redusă a sectorului bancar (din perspectiva volumului creditelor acordate de către băncile comerciale, exprimat ca pondere în PIB) de o perioadă lungă de timp, înregistrând cele mai proaste valori din rândul economiilor europene în dezvoltare din anul 2010.


Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.