Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Termenii schimburilor comerciale s-au înrăutățit în ultimele 2 trimestre din 2021

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Termenii schimburilor comerciale s-au înrăutățit în ultimele 2 trimestre din 2021

Indicii valorici la exportul mărfurilor din Republica Moldova au înregistrat mărimea de 136,1% în trimestrul III al anului, față de trimestrul corespunzător al anului trecut și de 125,6% în cazul importurilor. Valoarea superioară a acestui indicator la exporturi este o consecință a unei creșteri importante a indicilor volumului fizic, pe când în cazul importurilor, creșterea indicilor valorici este rezultatul unor majorări ale indicilor valorii unitare. Interpretarea acestor date indică asupra unei înrăutățiri a termenilor schimburilor comerciale în cazul economiei naționale, care se înregistrează pe durata ultimelor două trimestre ale anului. În termeni mai simpli, situația descrisă semnifică faptul că, în vederea asigurării aceluiași volum al importurilor, implicit al consumului, în condițiile actuale din economia mondială, este necesară asigurarea exportului unei cantități mai mari de bunuri din economia națională. În același timp, aportul important al indicilor valorii unitare la creșterea indicilor valorici ai importurilor denotă presiunile inflaționiste exercitate asupra economiei și a societății în ansamblu, urmare a creșterii rapide a prețurilor medii pentru bunurile importate.


Schimbarea din anul curent pe durata ultimelor 2 trimestre ale anului a termenilor schimburilor comerciale survine după o perioadă favorabilă pentru economia națională din trimestrul IV al anului 2019, până în trimestrul I al anului curent.

Sub aspectul secțiunilor nomenclaturii combinate a mărfurilor, conform ultimelor date disponibile pentru trimestrul II al anului, pe lângă acțiunea negativă asupra termenilor schimburilor comerciale exercitată de creșterea rapidă a prețurilor produselor minerale, atrage atenția evoluția negativă pe secțiunile: produse alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice, tutun; materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea și produse chimice. Secțiunile vizate au deținut o pondere de 13%, 4% și respectiv 1%, din totalul exporturilor realizate de economia națională în perioada analizată. Secțiunea produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice, precum și a tutunului reprezintă o importanță mare pentru economia națională. Indicii valorii unitare pentru secțiunea vizată s-au majorat cu 4,7% la exporturi și cu 8,6% la import. Aceste date, combinate cu o scădere a indicilor volumului fizic la export (-0,2%) și o majorare importantă a indicilor volumului fizic la importuri (+32%), semnalează o înrăutățire a competitivității sectorului vizat al economiei naționale.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.