Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Rata înaltă a inflației zădărnicește eforturile autorităților de creștere a mărimii plăților sociale

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Rata înaltă a inflației zădărnicește eforturile autorităților de creștere a mărimii plăților sociale

Datele disponibile pentru anul 2021 denotă că, în a doua jumătate a anului trecut, ritmul de creștere a mărimii pensiei, în termeni reali, s-a redus față de valorile înregistrate pe durata primelor 6 luni ale anului.

Astfel, dacă în luna martie 2021 mărimea medie a pensiei a crescut în termeni reali, față de valorile înregistrate în luna corespunzătoare a anului 2020, cu 10,9%, iar în luna iunie această creștere a fost de 9,3%, în luna septembrie a anului trecut mărimea medie a pensiei a înregistrat o creștere minimă pentru întreg anul 2021 de doar 4,4%, iar în luna decembrie a anului trecut creșterea a fost de 7,5%. Valoarea cu care a crescut mărimea medie a pensiei în termeni reali în luna decembrie 2021 este inferioară și față de creșterea cu 10,3% în termeni reali a mărimii medii a pensiei înregistrată în luna decembrie 2020.

Similară este situația și în cazul mărimii medii a pensiei pentru limita de vârstă care este adresată majorității beneficiarilor acestor prestații de asigurări sociale. Ritmul de creștere a acestei plăți, care de altfel a beneficiat cel mai mult de atenția autorităților, este totuși, pentru perioadele raportate din a doua jumătate a anului trecut, inferior față de valorile pentru trei perioade de raportare anterioare. Astfel, spre exemplu, dacă în luna decembrie 2021 mărimea medie a pensiei pentru limita de vârstă a crescut în termeni reali cu 10,2% față de luna similară a anului trecut, în luna decembrie 2020 creșterea a fost de 11,7%.

De asemenea, nu este de neglijat faptul că o serie de plăți de asigurări sociale, în luna decembrie 2021, în termeni reali, s-au diminuat față de situația din decembrie 2020. Aceste plăți sunt: pensia unor categorii de angajați din aviația civilă (-342,36 lei); pensia participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl (-197,98 lei); pensia anticipată pentru limită de vârstă (-257,65 lei); pensia pentru alte categorii de pensionari (-177,99 lei); pensia militarilor în termen și membrilor lor de familie (-89,7 lei); îndemnizația lunară pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani, persoane asigurate (-40,89 lei); pensia pentru vechimea în muncă (-24,94 lei); și pensia unor angajați din domeniul culturii (-5,23 lei).

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.