Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Nivelul salarizării în termeni reali din sectorul bugetar este în scădere anul acesta

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Nivelul salarizării în termeni reali din sectorul bugetar este în scădere anul acesta

Cheltuielile de personal ale autorităților publice din Republica Moldova au înregistrat o creștere de 11,5% în luna ianuarie a anului curent față de perioada similară a anului trecut. În termeni reali, totuși, fondul de retribuire a muncii s-a diminuat cu 4,3%, iar salariul mediu lunar în sectorul bugetar s-a diminuat cu 3,3%, în condițiile în care numărul angajaților s-a diminuat cu 1% în ianuarie 2022 comparabil cu situația din aceeași lună a anului trecut. Situația descrisă se prezintă diferit sub aspectul domeniilor sectorului bugetar. Nivelul salariului mediu lunar a crescut în termeni reali doar pentru domeniile gospodăria de locuințe și gospodăria serviciilor comunale (+6,3%) și ordine publică și securitatea națională (+0,2%), și s-a diminuat pentru restul domeniilor, cele mai semnificative reduceri fiind înregistrate în domeniile servicii în domeniul economiei (-10%) și ocrotirea sănătății (-6,9%).




Evoluțiile din ultimele 12 luni în salarizarea personalului din sectorul bugetar denotă unele schimbări. Nivelul salariului mediu în domeniul ordine publică și securitatea națională, cel mai privilegiat din Republica Moldova, a continuat puternic trendul pozitiv, majorându-și în anul curent cu 6 p.p. ponderea, prin raportare la salariul mediu lunar din sectorul bugetar, la nivel național. În timp ce nivelul salarizării în cel mai defavorizat domeniu, care este gospodăria de locuințe și gospodăria serviciilor comunale, a crescut la acest indicator cu 5 p.p. Astfel, sub aspect funcțional cel mai înalt nivel al salarizării în sectorul bugetar, conform ultimelor date disponibile, continuă să fie înregistrat pentru domeniul ordine publică și securitatea națională, fiind cu 56% mai mare decât media salariului lunar în domeniul public la nivel național, urmat de serviciile de stat cu destinație generală (+25%) și apărarea națională (+18%). Deopotrivă, cel mai mic nivel al salarizării se înregistrează în domeniile gospodăria de locuințe și gospodăria serviciilor comunale (58% din nivelul mediul al salariului lunar pe întreg sectorul bugetar); protecția socială (63% din media la nivel național) și cultura, sport, tineret, culte și odihnă (69% din media la nivel național).


Numărul total al angajaților în sectorul bugetar este în scădere în anul curent. Evoluțiile la acest capitol nu pot fi direct corelate cu schimbările în nivelul salarizării din sectorul bugetar. Numărul angajaților este în creștere pe unele domenii, cele mai semnificative fiind protecția socială (+10,3%), ocrotirea sănătății (+5,6%); și cultura, sport, tineret, culte și odihnă (+4,3%), și este în scădere pe alte domenii, cele mai semnificative fiind apărarea națională (-4%); învățământ (-2,2%) și servicii de stat cu destinație generală/ ordine publică și securitatea națională (-1,6%).



Trendul negativ al nivelului salarizării în sectorul bugetar este anticipat să fi continuat și în luna februarie a anului curent deoarece cheltuielile de personal s-au majorat pe durata primelor 2 luni ale anului cu doar 7,1%, pe când rata inflației în luna februarie a anului curent a fost de 18,5%, față de februarie 2021.


Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.