Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Tranzacțiile cu terenuri asigură dinamica pieței imobiliare în anul curent

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Tranzacțiile cu terenuri asigură dinamica pieței imobiliare în anul curent

Volumul tranzacțiilor pe piața imobiliară a continuat trendul ascendent pe durata primului trimestru al anului, chiar dacă la o rată de creștere inferioară, cu 2,6 p.p., față de situația de acum un an. În primele 3 luni au fost înregistrate 79,8 mii de tranzacții cu bunuri imobile sau cu 1,4% mai mult față de perioada similară a anului 2021. Tipul bunurilor tranzacționate a suferit la rândul său o schimbare importantă anul acesta. Volumul tranzacțiilor pe piața construcțiilor (locative, nelocative sau comerciale) s-a redus esențial (-36% față de situația din anul trecut), pe când volumul tranzacțiilor cu terenuri s-a majorat cu 20%.

Pe segmentul construcțiilor, în primului trimestru al anului, piața imobiliară la nivel național a fost reprezentată în special de mun. Chișinău (71% din numărul total de tranzacții) și mun. Bălți (6,5% din numărul total de tranzacții). Gradul de concentrare al pieței construcțiilor s-a majorat în acest an, municipiilor menționate revenindu-le aproximativ 78% din volumul total al tranzacțiilor, față de 57-58% din anii precedenți. Chiar și așa, în termeni absoluți volumul tranzacțiilor în domeniul construcțiilor s-a micșorat, inclusiv în cazul municipiilor vizate cu 2,9 mii, respectiv 12,2%.

Tendințe opuse au caracterizat piața terenurilor în primele 3 luni ale anului. Cifra tranzacțiilor cu terenuri s-a majorat cu 10,5 mii. Distribuirea volumului tranzacțiilor cu terenuri la nivel național este una mult mai echilibrată, raportat la situația cu tranzacționarea construcțiilor. Lideri din perspectiva volumului tranzacțiilor înregistrate pe durata primelor 3 luni ale anului sunt mun. Chișinău (6,2% din total), raionul Cahul (4,8%), raionul Hâncești (4,6%) și raionul Ialoveni (4,2%). Schimbări majore pe acest segment al pieței imobiliare se atestă doar în cazul mun. Chișinău care, comparativ cu volumul tranzacțiilor din anul 2021, a înregistrat o creștere de 206% și, spre deosebire de situația din anii precedenți, a devenit lider la nivel național. În același timp, în cazul raioanelor Cahul, Hâncești și Ialoveni, ponderea în volumul total al tranzacțiilor la nivel național a fost înaltă și în anii precedenți.

Sursa: ASP

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.