Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Discordanță majoră dintre încasările bugetare și situația din economie în primele luni ale anului

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Discordanță majoră dintre încasările bugetare și situația din economie în primele luni ale anului

Pe durata primelor 5 luni ale anului veniturile Bugetului Public Național (BPN) s-au majorat cu 5,5 mld. lei, sau cu 19,5% față de perioada similară a anului trecut. Aproximativ 4,1 mld. lei, sau 75% din această creștere a fost asigurată din sporirea încasărilor din taxe și impozite, mai mari cu 22,6% față de perioada similară a anului trecut, urmată de încasările din prime și contribuții de asigurări obligatorii, în creștere cu 13,4% față de perioada de referință reprezentând 21% din creșterea încasărilor BNP. Încasările mai mari cu 24,7% din alte surse (vânzarea mărfurilor și serviciilor, din proprietate, amenzi, donații etc.) au contribuit la creșterea veniturilor BPN cu 5%, pe când veniturile din granturi s-au diminuat cu 26,2% și au contribuit la scăderea cu 1% a veniturilor BPN.

Impozitarea comerțului cu bunuri și servicii a continuat să reprezinte principală sursă de sporire a veniturilor fiscale pe durata primelor 5 luni ale anului curent. Totuși, spre deosebire de situația de anul trecut, veniturile fiscale generate din această sursă s-au majorat cu 2,1 mld. lei în anul curent, față de majorarea cu 2,5 mld. lei realizată pe perioada similară a anului trecut. Creșterea mai lentă a încasărilor generate de impozitele pe bunuri și servicii este o consecință a unei sporiri modeste a veniturilor din accize la mărfurile importate (+3,4%) pe când veniturile din aplicarea TVA au urcat cu 20,7%, sau cu 7,7 p.p mai puțin față de situația din perioada similară a anului trecut.

Creșterea mai lentă a veniturilor fiscale ale BPN generate din impozitarea comerțului cu bunuri și servicii a fost compensată de o majorare importantă a veniturilor din impozitele pe venit, care s-au mărit cu 42,2% pe durata primelor 5 luni ale anului, sau cu 1,9 mld. lei. Impozitele pe venit au ajuns să reprezinte, la finele primelor 5 luni ale anului, 46% din veniturile fiscale ale BPN. Totuși, evoluția încasărilor din impozitele pe venit prezintă dezechilibre. Astfel, încasările din impozitul pe veniturile persoanelor juridice au crescut cu 64,6%, față de creșterea de doar 16,4% a încasărilor din impozitul pe veniturile persoanelor fizice.

Situația privind evoluția veniturilor BPN prezintă unele semne de îngrijorare. Discrepanța în ritmul de creștere a veniturilor din impozitul pe venitul persoanelor juridice versus fizice poate fi justificată prin încasarea unor venituri mai mari din impozitele aferente anului trecut în cazul persoanelor juridice, iar ritmul mic de creștere a încasărilor din impozitul pe venitul persoanelor fizice (inferior inclusiv față de valoarea înregistrată în perioada similară a anului trecut) indică asupra unui ritm lent de creștere a salariilor în economia națională. Ambele situații, pe un fundal caracterizat printr-un ritm lent de creștere a economiei pe durata anului curent și a unor riscuri de stagnare economică în trimestrele următoare ale anului (PIB-ul a crescut doar cu 1,1% în primul trimestru al anului) cât și a unui ritm îngrijorător de înalt a ratei inflației (inflația anuală a ajuns la nivelul de 29,05% în luna mai) creează un context nefavorabil pentru economia națională în anul curent.

Evoluția ritmului de creștere a încasărilor din impozitele pe mărfuri și servicii stârnește semne de întrebare. Pe parcursul primelor 4 luni ale anului cifra de afaceri în comerțul cu ridicata, amănuntul și cu servicii a crescut în termeni nominali cu 40,2%, pe când încasările din aplicarea impozitelor pe mărfuri și servicii s-au majorat doar cu 18,2%. Similar, pe durata primelor 4 luni ale anului importul produselor petroliere s-a majorat cu 30,8%, pe când încasările din aplicarea accizei la mărfurile importate au crescut doar cu 3,6%.

Sursa: În baza datelor MF

Sursa: În baza datelor MF/BNS

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.