Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Valoarea tranzacțiilor pe piața de capital în primele 6 luni ale anului a ajuns la 0,5 mld. lei

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Valoarea tranzacțiilor pe piața de capital în primele 6 luni ale anului a ajuns la 0,5 mld. lei

Două evenimente caracterizează evoluțiile de pe piața de capital pe durata primelor 6 luni ale anului. Volumul hârtiilor de valoare tranzacționate pe piața secundară a crescut cu 354,2 mil. lei sau de peste 40 de ori față de perioada similară a anului trecut, ca urmare a tranzacționării acțiunilor unei bănci comerciale. Acest gen de evenimente sunt obișnuite pentru piața de capital din Republica Moldova, care, fiind practic insignifiantă pentru economia țării, înregistrează schimbări importante sub acțiunea unor tranzacții care vizează hârtiile de valoare emise doar de un singur agent economic. Cel de-al doilea eveniment reprezintă o continuare a încercărilor inițiate anul anterior de către autoritățile administrației locale de atragere a unor fonduri în condiții mai favorabile față de cele oferite de către băncile comerciale, prin plasarea unor obligațiuni. În acest sens, volumul valorilor mobiliare plasate pe piața primară a fost de 65 mil. lei, în creștere cu 57,5 mil. lei sau de peste 8 ori mai mare față de situația din anul trecut pentru același interval calendaristic.

Acțiunea factorilor menționați a dus la înregistrarea unui volum al tranzacțiilor pe piața de capital, la finele lunii iunie curent, în mărime de 479,4 mil. lei, în creștere de aproape trei ori, față de volumul tranzacțiilor înregistrate în perioada similară a anului trecut, care au fost de 160 mil. lei.  

Sursa: În baza datelor CNPF

Piața de capital este una subdezvoltată în Republica Moldova și autoritățile, regretabil, de o perioadă lungă de timp, nu reușesc să crească importanța acestui instrument pentru economie. Cele mai frecvente și ca număr, și ca volum, în special, sunt tranzacționate pe această piață hârtiile de valoare emise de către băncile comerciale, or, piața de capital este menită să ofere oportunități alternative de dezvoltare pentru celelalte sectoare economice, în contrapunere instrumentelor oferite de către băncile comerciale. Așa cum arată lucrurile, atingerea acestui deziderat încă nu este posibilă pentru economia națională.

Un indicator al modului în care evoluează economia națională, anume din perspectiva acestui sector, îl putem determina prin compararea datelor privind volumul tranzacțiilor la prețul la care sunt vândute valorile mobiliare, prin raportare la valoarea nominală a acestora. Astfel, valoarea acestui indice pentru primele 6 luni ale anului este de ordinul a 3,77 pentru piața reglementată (acolo unde sunt tranzacționate în special hârtiile de valoare emise de către băncile comerciale), în creștere față de mărimea lui de 2,05, calculată în primele 6 luni ale anului 2021. Iar, în cazul tranzacțiilor realizate prin MTF (prin intermediul acestui sistem sunt tranzacționate în special hârtiile de valoare emise de agenții economici din sectorul real), indicele vizat a avut valoarea de 0,68, în scădere față de mărimea de 0,88 atestată în anul 2021.

Interpretarea acestor cifre este una nu tocmai favorabilă. Piața de capital reprezintă în prezent pentru sectorul real din Republica Moldova în special un instrument de redistribuire a unor active economice nerentabile și mai puțin un instrument pentru realizarea unor investiții în sectoarele care înregistrează o dezvoltare dinamică.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.