Care este legătura dintre riscul de credit și dobânda pe care o plătim pentru un împrumut?  

Care este legătura dintre riscul de credit și dobânda pe care o plătim pentru un împrumut?  

Riscul de credit estimează care este probabilitatea ca debitorul să nu poată rambursa împrumutul, iar creditorul să nu își recupereze suma împrumutată și/sau dobânda aferentă, stabilită conform legislației în vigoare.   

Atunci când intenționăm să luăm un credit, primul lucru pe care îl facem este să calculăm suma veniturilor noastre lunare, minus cheltuielule curente de întreținere, pentru a afla estimativ care este suma creditului pe care ne-o permitem. Cu alte cuvinte, rata lunară pe care o vom putea plăti. Chiar dacă nu toți solicitanții de credite fac aceste calcule, creditorii oricum vor face acest lucru, întrucât este o obligație stabilită prin lege.

Dacă vă întrebați de unde știu creditorii care sunt veniturile dumneavoastră legale, aflați că această informație poate fi verificată la INFODEBIT atât de creditori, cât și personal de orice cetățean. Conform noilor reguli de creditare, suma maximă pe care planificați să o achitați lunar pentru un eventual împrumut nu trebuie să depășească 40% din veniturile nete.

Revenind la riscul de credit. Acest risc apare datorită faptului că toate calcule se bazează pe bani care urmează să-i încasăm pentru a plăti angajamentele de plată asumate deja. Altfel spus, în practică nimei nu poate avea o garanție de 100% că va încasa acele venituri și va avea bani pentru achitarea creditului. În aceste condiții, creditorul își asumă din start un risc, acela de a nu-și mai recupera banii sau de a-i recupera după o perioadă lungă timp și alte cheltuieli pe proceduri judiciare prevăzute de lege.

Dobânda pe care o plătim pentru un împrumut reprezintă, simplu spus, suma achitată unui creditor pentru asumarea riscului de credit fie că vorbim de creditele bancare sau creditele acordate de organizațiile de creditare nebancară. Chiar și împrumuturile acordate de prieteni sau rude au în multe cazuri un comision.

Misiunea dumneavoastră este să alegeți împrumutul cel mai convenabil prin calcularea dobânzii anuale efective - DAE, cu ajutorul calculatorului gratuit de la INFODEBIT, accesând www.dae.md.