Pensia de întreţinere a copiilor minori - sub risc !

Pensia de întreţinere a copiilor minori - sub risc !

Pensia de întreţinere (alimentelor) a copiilor minori a devenit o problemă pentru mai multe familii din Republica Moldova.

INFODEBIT a identificat o creştere a numărului de debitori (rău-platnici) la plata pensiei pentru întreţinerea copiilor minori.

Registrul Negativ al Debitorilor Activi a marcat o creştere a restanţelor privind pensiile de întreţinere a minorilor, ce a atins cota de 10% în sistemul său de evidenţă, din totalul datoriilor restante, alături de credite, mărfurilor, împrumuturilor şi ale bunuri sau servicii.

Această evoluţie se datorează numărului sporit de divorţuri, incapacităţii financiare şi/sau refuzului de a-şi onora obligaţiunea pecuniară a părintelui responsabil.

Introducerea informaţiei despre datoriile la plata alimentelor în INFODEBIT determină debitorii să achite restanţele respective, pentru a fi excluşi din lista neagră.

Registrul Negativ al Debitorilor Activi – INFODEBIT este o soluţie multilaterală, accesibilă, de a minimiza creşterea restanţelor sus-menţionate şi de a disciplina părinţii iresponsabili.