Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Creșterea accelerată a inflației determină majorarea, în termeni monetari, a consumului populației asigurat, în proporție de peste un sfert din total, din contul economiilor

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Creșterea accelerată a inflației determină majorarea, în termeni monetari, a consumului populației asigurat, în proporție de peste un sfert din total, din contul economiilor

Creșterea critică a ratei inflației manifestată pe durata anului trecut a determinat o sporire pe măsură a consumului populației în expresie monetară. Cifra de afaceri aferentă serviciilor de piață prestate populației s-a majorat cu 42% și 25% în trimestrele I și respectiv II ale anului, comparativ cu la perioadele similare din anul trecut, cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul (cu excepția autovehiculelor și motocicletelor) a crescut cu 25% și respectiv 26%, iar cifra de afaceri în comerțul cu ridicata și cu amănuntul al autovehiculelor și al motocicletelor, întreținerea și repararea acestora s-a majorat cu 25% și respectiv 19%. Deși cheltuielile suportate de consumatori sunt în creștere, nu este întru totul clar de unde provin resursele financiare care susțin această creștere. Pe durata trimestrelor I și II ale anului curent câștigul salarial mediu lunar brut  în economia națională a crescut doar cu 13% și respectiv 15% prin raportare la perioadele respective ale anului trecut, semnificativ mai puțin decât majorarea cu 19% și respectiv 29% a ratei medii lunare a prețurilor de consum în perioadele vizate. De asemenea, creșterea cheltuielilor populației nu poate fi justificată prin majorarea volumului transferurilor de mijloace bănești din străinătate. Volumului mijloacelor financiare provenite din această sursă s-au diminuat cu 6% în primul trimestru al anului, față de datele pentru perioada similară a anului trecut și a crescut cu 5% în trimestrul II al anului, comparativ cu datele pentru trimestrul II al anului 2021.

În mărime nominală cifra de afaceri aferentă consumului de bunuri și servicii a populației s-a majorat cu 7,2 mld. lei în trimestrul I al anului, față de datele pentru perioada similară a anului trecut și cu 7,3 mld. lei în trimestrul II față de datele pentru trimestrul II al anului 2021. Creșterea veniturilor populației din salarii a fost de cca 2,4 mld. lei în primul trimestru al anului, față de datele pentru trimestrul I al anului 2021 și de 3 mld. lei față de datele pentru trimestrul II al anului 2021. O altă sursă importantă de venituri, reprezentată de plățile aferente prestațiilor sociale, a determinat creșterea veniturilor populației față de datele pentru perioada similară a anului trecut cu 2,6 ml. Lei și 1,6 mld. în trimestrele I și respectiv II ale anului. Veniturile provenite din remitențe s-au diminuat cu 0,3 mld. lei în trimestrul I al anului și au crescut cu 1 mld lei în trimestrul II al anului, prin raportare la perioadele similare ale anului trecut. În sumă, creșterea în termeni monetari a consumului populație a fost asigurată din sursele menționate în proporție de 66% în trimestrul I al anului și de 76% în trimestrul II al anului.

Care este sursa mijloacelor financiare care au asigurat creșterea cheltuielilor populației cu 24-36% pe durata primelor două trimestre ale anului nu este clar. Cea mai credibilă asemenea sursă par a fi economiile populației. Analiza datelor privind economiile populației, pe componenta pentru care există informații, constând din plasamentele sub forma de depozite pe conturile băncilor comerciale, denotă diminuarea cu 6,7 mld. lei a depozitelor populației aflate pe conturile băncilor comerciale la finele semestrului I al anului față de situația de la finele anului trecut. Această mărime este suficientă în vederea justificării creșterii cheltuielilor aferente consumului populației. La finele primului trimestru al anului soldul mijloacelor plasate de persoanele fizice pe conturile băncilor comerciale s-a diminuat cu 9,2 mld. lei, dar a crescut cu 2,5 mld. lei pe durata trimestrului următor. Comportamentul populației din trimestrul I al anului este asociat evoluțiilor din regiune, deoarece cea mai însemnată scădere a soldului depozitelor populației s-a produs în luna martie, urmare a declanșării războiului din statul vecin. Totuși, în lunile ce au urmat, începând cu luna mai, soldul depozitelor populației pe conturile băncilor comerciale a început să crească, dar la finele trimestrului II oricum nu a revenit la nivelul de la începutul anului.  

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.