Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Inflația ridicată și criza regională au surprins populația țării cu portofelele deja golite

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Inflația ridicată și criza regională au surprins populația țării cu portofelele deja golite

Expunerea economiei naționale la crize declanșate ca urmare a acțiunii unor factori locali, regionali sau de nivel mondial, nu este o experiență ieșită din comun pentru țara noastră. Evenimente de acest gen se produc cu regularitate, practic la fiecare 4-5 ani. Totuși, criza regională declanșată de la începutul anului trecut și care se află încă în plină desfășurare, ne-a surprins într-o stare economică deja dificilă. La această concluzie se poate ajunge în urma examinării valorilor unor indicatori agregați pe plan național, precum este rata de investiții a agenților economici din sectorul real, care a fost în anul 2021 de 28,8%. Mai rău decât acum, pe durata ultimilor 10 ani, a fost doar în 2016, consecință a crizei declanșate de colapsul sectorului bancar al țării. Acest indicator măsoară ponderea cheltuielilor cu formarea brută de capital fix al societăților nefinanciare, în total valoare adăugată brută a sectorului societăților nefinanciare. Este de înțeles că într-o economie competitivă nu poți înregistra performanțe, dacă anterior nu ai investit în dezvoltare.

Totuși, mai îngrijorător arată valoarea altor indicatori, precum este rata de economie financiară a națiunii și implicit, rata de economie financiară a gospodăriilor populației. Mărimea acestor indicatori s-a situat în 2021 la valori minime pentru ultimii 10 ani. Tradițional pentru economia țării, valorile indicatorilor vizați care măsoară necesarul de finanțare a economiei naționale sau a gospodăriilor populației din venitul disponibil brut al economiei naționale și, respectiv, al gospodăriilor populației: sunt negative. Totuși, față de valorile minime pentru perioada 2012-2020, înregistrate în anul 2018, mărimile pentru anul 2021 ale indicatorilor vizați s-au diminuat și mai mult, cu 1,8 și respectiv 5,2 p.p. Implicit, rata de economie financiară a înregistrat o scădere sub acțiunea sporirii în anul 2021 a necesarului de finanțare a administrației publice și în special a gospodăriilor populației, care s-au majorat cu 3,1 mld. lei și respectiv 13,8 mld. lei față de datele pentru 2018. Pentru anul 2021 consumul final efectiv al gospodăriilor populației a depășit venitul disponibil ajustat brut (care include toate sursele de venituri ale gospodăriilor populației precum salariile, producția în gospodăria proprie, remitențele sau transferurile sociale) cu 27,3 mld. lei. Deși această cifră poate indica unele deficiențe în reflectarea integrală a tuturor surselor de venit ale gospodăriilor populației, evoluțiile acestui indicator nu pot să nu îngrijoreze. Ponderea necesarului de finanțare a gospodăriilor populației în venitul disponibil ajustat brut a ajuns la finele anului 2021 la mărimea de 19%.

Situația descrisă pentru anul 2021 reprezintă desigur și o consecință a dificultăților din economie în perioada vizată, aflată sub acțiunea problemelor din sectorul logistic, dar și a creșterii accelerate a consumului populației, efect al crizei pandemice. Este totuși de remarcat că actuala criză economică, declanșată anul trecut, va exercita un efect negativ mai mare asupra scăderii nivelului de trai al populației, urmare a valorilor reduse deja ale ratei de investiții ale agenților economici, precum și a scăderii și mai accentuate a ratei de economie financiară a gospodăriilor populației din perioada premergătoare acesteia.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active ww.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.