Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Mărimea medie a pensiei a scăzut, în termeni reali, cu 5%. Situația beneficiarilor de prestații sociale din țară este diferită  

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Mărimea medie a pensiei a scăzut, în termeni reali, cu 5%. Situația beneficiarilor de prestații sociale din țară este diferită  

Prestațiile sociale reprezintă unul dintre cele mai importante articole de cheltuieli finanțate din contul mijloacelor publice. Pe durata anului trecut acestea au constituit aproximativ 42% din totalul cheltuielilor bugetului public național. Majoritatea cheltuielilor în cauză, aproximativ 88% în anul 2022, sunt executate în cadrul bugetului asigurărilor sociale de stat. Față de 2021, la finele anului 2022 cheltuielile cu plata prestațiilor sociale au crescut cu 33% în cadrul bugetului public național și cu 24% în cadrul bugetului asigurărilor sociale de stat. Această creștere nu s-a reflectat, totuși, într-o majorare în mărime similară a cuantumului prestațiilor. Anul trecut, cea mai mare creștere a fost asigurată la plata pensiilor. Mărimea medie a pensiei a ajuns să reprezinte în decembrie 2022 - 3,2 mii lei, în creștere cu 22% față de datele de acum un an. Pe când mărimea medie a unei alocații sociale a crescut doar cu 13%, iar cuantumul pensiei minime s-a majorat cu doar 14%. În termeni reali, totuși, valoarea prestațiilor sociale achitate pe parcursul anului trecut a scăzut față de situația de acum un an. Mărimea medie a unei pensii s-a diminuat în termeni reali cu 5%, iar mărimea medie a unei alocații sociale s-a micșorat cu 12%, în timp ce mărimea pensiei minime s-a redus cu 11%.

Discrepanța dintre rata de creștere a volumului alocațiilor adresate pentru plata prestațiilor sociale și rata de creștere a mărimii medii a unei prestații, față de situația anului 2021, se explică prin creșterea numărului de beneficiari. Dacă numărul beneficiarilor de pensii a crescut nesemnificativ, cu 726 persoane, sau cu 0,1%, numărul beneficiarilor alocațiilor sociale s-a majorat cu 5,6 mii persoane sau cu 7,7%. Astfel, cel mai mult a crescut numărul beneficiarilor de alocații de stat adresate persoanelor vârstnice (+21%), urmat de numărul alocațiilor de stat adresate persoanelor cu dizabilități (+15%).

Sub aspect regional, mun. Chișinău este lider la creșterea numărului beneficiarilor de pensii sau alocații sociale. Astfel, la finele anului trecut numărul beneficiarilor de pensii cu adresa de reședință în mun. Chișinău s-a majorat cu 2,2%, iar numărul beneficiarilor de alocații sociale a crescut cu 11,7%. În restul țării, numărul beneficiarilor de pensii a rămas aproximativ la același nivel, excepție fiind raioanele din regiunea de nord a țării, unde această cifră s-a diminuat cu aproximativ 1%, pe când numărul beneficiarilor de alocații sociale a crescut aproximativ cu 7% în toate regiunile țării.

Beneficiarii de pensii domiciliați în mun. Chișinău au înregistrat și cea mai mare rată de creștere a mărimii medii a acestei prestații sociale. Astfel, pensia medie în mun. Chișinău a ajuns să reprezinte 4,6 mii lei, în creștere cu 24% în raport cu datele de la finele anului 2021. Pentru restul țării mărimea pensiei medii la sfârșitul lui 2022 a fost de 2,7 mii lei, în creștere cu 21% față de situația cu un an mai devreme. La finele lui 2022 pensia medie în mun. Chișinău a ajuns să fie cu 68% mai mare, comparativ cu pensia medie din restul țării, respectiv cu 3 p.p. mai mult decât la finele anului 2021.

Aceste schimbări au produs un impact diferit asupra bunăstării materiale a beneficiarilor de pensii din Republica Moldova. În timp ce în cazul mun. Chișinău pensia medie în termeni reali s-a redus în luna decembrie 2022 față de luna decembrie 2021 cu 3,4%, mărimea medie a pensiei în regiunea de sud a țării s-a redus în termeni reali cu 9,1%, iar pentru regiunile de nord și centru mărimea medie a pensiei s-a redus cu 5,8%, respectiv 4,7%.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active ww.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.